Mai bine fara FMI, decat cu FMI? De ce are Ungaria mai mult succes decat Romania

Data publicarii: 06-08-2010 | Finante-Banci

Laudele de la FMI si acordarea transelor de imprumut au avut pentru Romania efectul invers celui scontat pe pietele internationale. Tara noastra nu a reusit sa vanda nimic la licitatia pentru obligatiuni de stat de joi, leul nu a crescut, iar bursa din Romania a continuat sa scada.  Potrivit Wall Street Journal, succesul Ungariei in a vinde obligatiuni de stat explica de ce guvernul de la Budapesta a respins asistenta din partea FMI.

Acceptarea banilor de la FMI, in timp ce Ungaria respinge ajutorul Fondului, pare sa fi marcat Romania ca o tara cu probleme, potrivit Financial Times (FT), care comenteaza esecul Ministerului de Finante de la Bucuresti de a vinde obligatiuni din cauza randamentelor ridicate cerute de investitori.

Si Spania, unul dintre statele considerate de investitori ca avand probleme in administrarea datoriei suverane, a vandut, joi, titluri in valoare de 3,5 miliarde de euro, pe o perioada de trei ani, la un randament de 2,28%, cu peste un punct procentual mai putin fata de 3,32% in iulie.

"Licitatia Romaniei a avut, insa, mai putin succes. Ministerul Finantelor a respins ofertele pietei, deoarece investitorii cereau randamente de peste 8%, cu aproape un punct procentual peste actualul randament. Acceptarea de catre Romania a banilor de la Fondul Monetar International pare sa aiba efectul opus (celui vizat - n.r.), marcand tara ca una cu probleme, ceea ce ar putea explica de ce Ungaria continua sa respinga ajutorul Fondului", noteaza FT.

Integral in Realitatea.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: