Bancherii spun ca ne ocolesc investitorii. In cifre, stam mai bine ca bulgarii

Data publicarii: 06-08-2010 | Economie

Investitorii straini ar putea sa ocoleasca Romania din cauza schimbarilor legislative de pe-o zi pe alta in sistemul fiscal. Romania risca sa piarda o sursa de bani care ar putea sa o ajute sa iasa din recesiune, in favoarea tarilor vecine, mult mai atractive pentru a face afaceri: investitiile straine directe.

Bancherii avertizeaza ca situatia trebuie imbunatatita rapid, iar analistii financiari dau si solutii, destul de greu de aplicat, insa, intr-o tara in care fiscalitatea se schimba peste noapte. "Oamenii vad oportunitati si in alte state din UE. De exemplu, investitorii se uita la state precum Polonia, care nu a intrat in recesiune. Daca au dolari disponibili pentru investitii, investitorii se uita la Romania, dar in comparatie cu Polonia, Bulgaria, Ungaria si Cehia.

In aceste comparatii din nefericire nu sta atat de bine", a spus ieri presedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels. Anul trecut, strainii au investit 6,3 miliarde de dolari in tara noastra, suma care plaseaza Romania pe locul al 14-lea in randul tarilor Uniunii Europene, potrivit raportului World Investment Report 2010, realizat de Organizatia Natiunilor Unite (ONU). In primele cinci luni din 2010, investitiile straine directe (ISD) au fost de 1,43 mld. euro, suma cu 31,5% mai mica comparativ cu aceeasi perioada din 2009.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: