Rata inflatiei s-a mentinut in T2 in intervalul tintit, potrivit guvernatorului BNR

Data publicarii: 06-08-2010 | Finante-Banci

Rata inflatiei s-a mentinut in trimestrul al doilea in intervalul tintit, cu variatii destul de modeste, a declarat vineri guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

"In trimestul al doilea din 2010, rata inflatiei s-a mentinut in intervalul tintit de catre banca nationala, cu variatii destul de modeste", a spus Mugur Isarescu.

Intre factorii care au contribuit la mentinerea inflatiei in jurul nivelului de 4,4% - 4,5% au fost preturile administrate, preturile la medicamente majorandu-se semnificativ. "Au existat momente de presiuni temporare, in sensul deprecierii monedei nationale, legate in principal de fenomenele din zona noastra, dar si de evolutia deciziilor legate de politica fiscala," a spus Isarescu, adaugand ca a existat si o volatilitate mai mare a pretului petrolului.

Cu toate acestea, guvernatorul BNR sustine ca sunt scaderi in rata inflatiei, in principal ca urmare a ajustarilor din economia privata si a ajustarii marjelor de profit, atat la producatori, cat si la comercianti. Preturile externe au evoluat in sens favorabil pentru procesul de dezinflatie, a mai spus el.

"Per total, procesul dezinflationist in trimestrul al doilea a evoluat normal, cu o anumita atenuare a scaderilor de pret", a conchis el.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: