Isarescu: Declaratia presedintelui viza detasarea bancilor de economie, mesaj descurajat de mine

Data publicarii: 06-08-2010 | Economie

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a spus vineri ca declaratia presedintelui de miercuri seara se referea la un anumit tip de mesaj public, ''un fel de detasare de situatia economica din Romania'', mesaj pe care guvernatorul l-a descurajat.

''In ceea ce priveste comportamentul prociclic la bancilor, in perioada 2007-2008, comportamentul acestora este ceva normal, comportamentul prociclic al Guvernului nu este ceva normal'', a spus Isarescu, explicand ca un compartament prociclic al politicii fiscale a alimentat si mai mult prociclitatea bancilor pentru ca pe anticipatii si proiectii de cresteri extrem de rapide a salariilor legiferate prin legi aprobate de Parlament, bancile si-au facut calcule si si-au extins creditul de consum.

''Aceasta situatie a creat un deficit structural si mai mare si a deteriorat sau subrezit pozitia fiscala a Romaniei interna si externa. Guvernele au invatat si ele, probabil ca si Guvernul roman a invatat dupa aceasta experienta nefericita'', a mai spus el.

Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri seara la postul public de televiziune ca Romania a inregistrat, in perioada 2007-2008, o crestere economica "bolnava", care a fost stimulata si de banci.

"Economia se poate relansa, dar pana nu se stabilesc echilibrele macroeconomice, nu e o relansare sanatoasa. Noi am avut o crestere bolnava in 2007-2008, stimulata si de bancile care acum tipa si ne dau lectii. Eu n-o sa apar bancile, nici mie nu-mi place modul cum se derobeaza de orice raspundere pentru situatia in care au adus Romania. Ei dadeau cu buletinul credite, ei erau avertizati de guvernator si acum dau lectii la televizor, ceea ce e tipul de obraznicie al celor care au dezechilibrat bugetul Romaniei si acum dau lectii", a afirmat Basescu miercuri.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: