BP a cheltuit pana acum 6,1 miliarde de dolari din cauza mareei negre

Data publicarii: 09-08-2010 | International

Compania petroliera britanica British Petroleum (BP) a anuntat luni sumele cheltuite pentru lupta impotriva mareei negre din Golful Mexic, unde putul aflat la originea catastrofei a fost inchis cu succes, au atins un total de 6,1 miliarde de dolari (4,6 miliarde de euro).

Aceasta suma cuprinde totalul cheltuielilor efectuate de grupare pentru a restrange si curata petrolul, forarea puturilor auxiliare si operatiunile de cimentare, sumele varsate in conturile statelor americane riverane si ale autoritatilor federale, plus solicitarile de despagubire deja rambursate, a detaliat BP intr-un comunicat, citat de AFP.

Compania a precizat ca a primit pana acum peste 145.000 de cereri de despagubire si a efectuat in cadrul acestora peste 103.900 de plati, in valoare totala de 319 milioane de dolari.

Este vorba de un bilant provizoriu, costul final al catastrofei nefiind inca cunoscut. BP a acceptat in iunie sa creeze un fond de 20 de miliarde de dolari ce va fi consacrat indemnizarii victimelor mareei negre si si-a facut rezerve in conturile sale de 32,192 miliarde de dolari, care spera ca vor fi suficiente pentru a acoperi toate costurile legate de catastrofa.

AGERPRES