CE ar putea introduce o taxa europeana ce va scadea contributiile tarilor la bugetul UE

Data publicarii: 10-08-2010 | International

Comisia Europeana va prezenta in septembrie optiunile pentru o noua taxa destinata strangerii de bani direct pentru bugetul UE, ce ar putea permite scaderea contributiilor tarilor membre.

Comisia ia in considerare diferite forme de taxa directa, ce le-ar permite unor state membre sa isi scada contributiile la bugetul european, a explicat comisarul european pentru buget Janusz Lewandowski, intr-un interviu acordat FT Deutschland.

Referindu-se la conceptul UE privind propriile resurse, prin care bugetul UE urmeaza sa fie finantat direct dintr-o sursa de venit, el a spus: "Multe tari vor sa isi scada contributiile. Acest lucru deschide usa pentru a analiza propriile resurse".

 Lewandowski nu a precizat ce optiuni ia in considerare Comisia, insa se pare ca printre acestea s-ar numara taxa pe traficul aerian si incasarea unei parti din veniturile obtinute in urma vanzarii cotelor de emisie de dioxid de carbon.

In prezent, 76% din bugetul UE provine din contributii ale statelor membre, iar restul din sistemul actual de resurse proprii.

Optiunile vor fi incluse intr-un document privind bugetul UE pentru perioada 2014 - 2020 care va fi publicat la sfarsitul lui septembrie.

Potrivit asteptarilor, acest document va incepe o serie de negocieri dificile privind viitorul buget european, in conditiile in care guvernele incearca sa isi scada contributiile. Pe de alta parte, tarile membre s-ar putea opune impunerii unei taxe UE, pentru ca vor sa pastreze controlul asupra fondurilor primite si cheltuite de insituttiile UE.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: