Fitch confirma ratingul Romaniei pentru datoriile pe termen lung in valuta si moneda locala

Data publicarii: 10-08-2010 | Finante-Banci

Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a confirmat luni ratingurile Romaniei pentru datoriile pe termen lung in valuta si moneda locala, la 'BB+' si 'BBB-', cu perspectiva stabila, potrivit datelor publicate pe site-ul agentiei.

Plafonul de tara si ratingul datoriei pe termen scurt in valuta au fost mentinute la 'BBB', respectiv 'B'.

Romania se confrunta cu provocari mari in reducerea deficitului bugetar in contextul recesiunii, potrivit lui Douglas Renwick, director in cadrul grupului Fitch. Totusi, el considera ca guvernul si-a demonstrat angajamentul pentru consolidarea fiscalitatii si spune ca agentia se asteapta ca Romania sa fie capabila sa se indrepte spre o redresare sustinuta de exporturi si sa-si stabilizeze finantele publice. 

Pozitia externa a Romaniei s-a imbunatatit considerabil in ultimele 18 luni datorita sustinerii balantei de plati si ajustarii considerabile a contului curent. Fitch se asteapta ca activele lichide straine ale Romaniei sa acopere 150% din datoria externa cu maturitate in 2010. Principalul risc la adresa ratingului s-a mutat astfel de la finantele externe la finantele publice, se mai arata in document. 

Pe scala problemelor bugetare ale Romaniei, ratingurile cantaresc cel mai mult, intrucat deficitul general a ajuns la 8,3% in 2009. Guvernul a adoptat un pachet de masuri de austeritate in iunie 2010, dar Curtea Constitutionala a respins una din masuri, si anume taierea pensiilor cu 15%. Dupa ce masurile au fost aplicate, in special scaderea salariilor din sectorul public cu 25%, guvernul a fost nevoit sa majoreze TVA-ul cu 5 puncte procentuale, de la 19% la 24%.

Fitch considera ca Guvernul a consolidat suficient finantele pentru a reduce deficitul bugetar la 7,3% din PIB in acest an. Chiar daca deficitul bugetar este mare, datoria publica a reprezentat doar 23,7% din PIB la sfarsitul anului 2009, in crestere de la 13,3% in 2008.

Masurile de consolidare a bugetului au avut un impact negativ asupra economiei, iar Fitch a revizuit in scadere estimarea privind cresterea economica din acest an, la o contractie de 2%.

Fitch noteaza si ca sistemul bancar este bine capitalizat, dupa infuziile de capital facute de companiile-mama ale bancilor din Romania, dar ca a avut loc o crestere semnificativa a creditelor neperformante in primul semestru, pana la 10,2% din total.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: