In 2009, salariul unui bugetar era cu 132 la suta mai mare decat cel al angajatului la privat

Data publicarii: 12-08-2010 | Economie

Romania este statul european cu cea mai mare diferenta intre salariile din sistemul public si cele din mediul privat, au transmis reprezentantii Consiliului Fiscal.

Astfel, la nivelul anului 2009, salariile din sistemul bugetar erau cu 132% mai mari decat cele ale angajatilor din privat. De asemenea, Romania are una dintre cele mai impovaratoare facturi salariale, raportate la veniturile bugetare, fiind imediat dupa Grecia.

Cheltuielile totale ale bugetului general consolidat s-au ridicat, anul trecut, la 40,4% din PIB, din care cea mai mare pondere au avut-o cheltuielile cu asistenta sociala, de 13,5% din PIB.

Pe locul doi s-au plasat cheltuielile de personal, cu o pondere de 10,6% din PIB. Au urmat cele cu bunuri si servicii (6,3%), iar cheltuielile de capital (investitii) s-au plasat abia pe locul patru (5,4%).

In clasamentul tarilor UE,  Romania este pe locul 19 la remunerarea angajatilor din sectorul public ca pondere in PIB (10,6% din PIB, 90% din media UE) si pe locul sase in randul celor zece noi state membre.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: