BNR:Includerea lui Miron Cristea in emisiunea numismatica nu este legata de activitatea de premier

Data publicarii: 20-08-2010 | Finante-Banci

Includerea lui Miron Cristea in emisiunea numismatica dedicata Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) nu este si nu poate fi legata de scurta sa activitate ca prim-ministru al Romaniei, se arata intr-un comunicat al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

"Includerea lui Miron Cristea in aceasta emisiune nu este si nu poate fi legata de scurta sa activitate ca prim-ministru al Romaniei, ci se integreaza firesc in suita patriarhilor Bisericii Ortodoxe Romane, intr-o ordine cronologica ce nu poate fi contestata de nimeni", se arata in comunicat.

De asemenea, purtatorul de cuvant al BNR, Mugur Stet explica faptul ca emisiunile numismatice ale BNR nu doresc sa raneasca sentimentele niciunei comunitati, sa aduca atingere intereselor vreunor grupuri sau sa transmita mesaje xenofobe, rasiste sau antisemite. "De altfel, intreaga activitate a Bancii Nationale este orientata fara exceptie in spiritul respectului fata de valorile umanitatii, ale democratiei si multiculturalismului", se spune in comunicat.

Pecizarile au fost facute ca urmare a scrisorilor primite de BNR din partea lui Radu Ioanid, director in cadrul Muzeului Holocaustului din Washington, si din partea lui Alexandru Florian, directorul executiv al Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania "Elie Wiesel", privind includerea fostului prim-ministru Miron Cristea intr-o emisiune numismatica a BNR.

Astfel, BNR precizeaza ca elaboreaza anual un program de emisiuni numismatice, destinate colectionarilor. Programul este stabilit in conformitate cu competentele legale ale BNR, pe baza propunerilor scrise, trimise in prealabil de principalele institutii din viata publica romaneasca. La definitivarea programului, BNR se consulta cu Academia Romana, Biserica Ortodoxa Romana, Ministerul Culturii, Departamentul Cultelor, alte ministere, institutii guvernamentale si de cultura, se arata in comunicat.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: