Bancile sunt obligate sa scada dobanda daca un client cere acest lucru

Data publicarii: 20-08-2010 | Finante-Banci

Clientii bancilor pot actiona in instanta bancile comerciale care nu opereaza modificarea dobanzilor prin trecerea la indicii de referinta sau cresc marja fixa, chiar daca ANPC a emis alte puncte de vedere, intrucat acestea nu fac parte din lege, afirma seful Supravegherii BNR, Nicolae Cinteza.

"Guvernul trebuie sa modifice OUG 50/2010 privind creditele pentru consumatori, macar prin includerea opiniilor pe care ANPC le-a transmis bancilor, pentru ca acele opinii nu pot modifica legislatia. Potrivit legislatiei in vigoare acum, orice client se poate duce la banca si sa ceara modificarea contractului prin calculul pornind de la referinta EURIBOR sau ROBOR la care se adauga marja practicata pana atunci. Asa spune ordonanta, asa vor judeca si instantele, iar fara modificarea actului normativ bancilor vor pierde in justitie. Ordonanta este clara: referinta va fi indicele EURIBOR/ROBOR/LIBOR la care se adauga marja bancii, care nu poate sa creasca", a declarat directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, citat de Mediafax.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a aratat intr-un raspuns transmis Asociatiei Romane Bancilor (ARB) ca va permite bancilor sa majoreze marjele fixe aplicate la creditele cu dobanzi variabile in derulare odata cu trecerea la referinta EURIBOR/ROBOR/LIBOR, astfel incat sa-si poata mentina actualele rate, insa nu este de acord cu nicio compensatie la eliminarea comisioanelor nepermise de lege.

"Pentru contractele de credit aflate in derulare, in care dobanda era compusa din dobanda de referinta a bancii + o marja fixa, suntem de acord ca noua formula de calcul sa includa indicele de referinta aferent valutei in care a fost acordat creditul + o marja fixa, compusa din marja existenta in contractul initial, valabila la data semnarii contractului si diferenta dintre valoarea dobanzilor de referinta si valoarea indicelui de referinta, valabile la data intrarii in vigoare a OUG 50/2010, respectiv 21 iunie", se arata in raspunsul ANPC.

Integral in Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: