Muzeul Holocaustului din SUA critica BNR pentru refuzul de a retrage moneda cu Miron Cristea

Data publicarii: 20-08-2010 | Finante-Banci

Muzeul Holocaustului din Statele Unite critica Banca Centrala a Romaniei pentru ca refuza sa retraga din circulatie emisiunea numismatica in care este prezentata efigia lui Miron Cristea, fost premier al Romaniei, care a retras cetatenia evreilor inainte de al Doilea Razboi Mondial, relateaza AP.

Intr-o declaratie transmisa vineri, Muzeul Holocaustului din Washington afirma ca decizia BNR de a mentine emisiunea numismatica dovedeste "insensibilitate" fata de memoria a sute de mii de victime ale Holocaustului.

Directorul muzeului, Sara Bloomfield, a subliniat si ca decizia bancii contrazice progresele importante facute de Romania in ceea ce priveste recunoasterea trecutului".

Muzeul considera ca mandatul lui Miron Cristea de premier, chiar daca a durat din 1938 pana in 1939, "a marcat inceperea unei campanii sistematice de persecutie antisemita din partea guvernelor care s-au succedat la conducerea Romaniei, ceea ce a dus la distrugerea comunitatii evreiesti din Romania in timpul Holocaustului".

Ca premier, aminteste Muzeul Holocaustului, Cristea a fost responsabil pentru revizuirea legii cetateniei, prin care circa 225.000 de evrei, adica 37% dintre membrii acestei comunitati din tara, au ramas fara cetatenie.

Aproximativ 280.000 de evrei si 11.000 de romi au fost ucisi in timpul regimului lui Ion Antonescu, premier intre 1940 si 1944 si executat in 1946 de comunisti.

In prezent, in Romania traiesc numai 6.000 de evrei.

Intr-un raport privind rolul Romaniei in Holocaust, dat publicitatii in 2006 si prezidat de Elie Wiesel, laureat al premiului Nobel de origine romana, activitatile antisemite ale lui Cristea sunt documentate. Raportul a fost sprijinit de presedintele roman Traian Basescu si de fostul presedinte Ion Iliescu.

O comisie infiintata de Banca Nationala a Romaniei pentru a analiza problema emisiunii numismatice a anuntat joi ca nu o va retrage, pentru ca este numai una dintre cele cinci emisiuni care comemoreaza patriarhii romani. Miron Cristea a condus Biserica Ortodoxa Romana intre 1925 si 1939. 

Includerea lui Miron Cristea in emisiunea numismatica dedicata Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) nu este si nu poate fi legata de scurta sa activitate ca prim-ministru al Romaniei, se arata intr-un comunicat al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

BNR declara ca simbolurile alese pentru aceasta emisiune dedicata dublei aniversari a Bisericii Ortodoxe Romane sunt legate intrinsec si determinant de istoria acestei institutii fundamentale a societatii romanesti, institutie care a avut un rol esential in definirea si dezvoltarea identitatii nationale si culturale a Romaniei.

Emisiunile numismatice ale BNR sunt dedicate atat personalitatilor si evenimentelor marcante din istoria Romaniei, care au contribuit decisiv la dezvoltarea societatii romanesti, a patrimoniului national de cultura si civilizatie, cat si personalitatilor si evenimentelor internationale care au marcat evolutia culturii si civilizatiei universale.

Programul este stabilit in conformitate cu competentele legale ale BNR, pe baza propunerilor scrise, trimise in prealabil de principalele institutii din viata publica romaneasca, a precizat comisia. La definitivarea programului, BNR se consulta cu Academia Romana, Biserica Ortodoxa Romana, Ministerul Culturii, Departamentul Cultelor, alte ministere, institutii guvernamentale si de cultura, se arata intr-un comunicat al Bancii Nationale.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: