Seitan: Declaratiile pentru drepturi de autor nu trebuie depuse lunar, ci numai cand se modifica venitul

Data publicarii: 25-08-2010 | Actualitate

Persoanele fizice care obtin alte venituri in afara salariului nu trebuie sa depuna lunar declaratiile la Casa Nationala de Pensii sau la Agentia de Somaj a Capitalei, ci numai in cazul schimbarii venitului, a afirmat, miercuri, ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Mihai Seitan.

'Pana la data de 25 ale fiecarei luni, persoanele trebuie sa-si depuna declaratiile de venit pentru venituri, altele decat cele obtinute din salariul de pe cartea de munca. Sistemul functioneaza si in luna viitoare. Declaratiile nu se depun in fiecare luna, ci numai atunci cand se schimba venitul', a explicat Seitan.

Acesta a adaugat ca, in cazul in care schimbarea venitului are loc cu o zi inainte de data-limita pentru depunerea declaratiei, angajatul va transmite noile informatii pana la data de 25 ale lunii urmatoare.

'Daca intervine o situatie de schimbare a venitului in data de 24 ale unei luni, angajatul va depune noua declaratie pana la data de 25 ale lunii urmatoare', a precizat ministrul Muncii.

Ministrul Muncii s-a declarat nemultumit de modul in care mass-media a relatat aspectele legate de inregistrarea declaratiilor referitoare la plata in conturile caselor de pensii si agentiilor pentru ocupare in cazul persoanelor care obtin drepturi profesionale in afara celor salariale, respectiv drepturi de autor, conventii civile si PFA - uri. Dupa parerea sa, "atacul din presa despre haosul in efectuarea acestor plati este nejustificat", intrucat in aceasta perioada a existat mereu o aglomeratie mai mare la casele de pensii si la agentiile de somaj, deoarece si firmele vin sa plateasca aceste contributii, iar toata lumea lasa pe ultimul moment aceste plati.

Intrebat de ce declaratiile se pot depune 'doar manual', ministrul Muncii a raspuns: 'Se poate face si electronic daca ai o semnatura electronica, se poate trimite si pe mail daca ai un cod. Lucrurile acestea sunt puse la punct pentru firme, dar pentru persoane fizice inca nu au putut fi stabilite astfel de coduri pentru fiecare in parte, avand in vedere si numarul mare de oameni care vor trebui sa intre in sistem. Nu este simplu sa faci acordare de coduri ca sa faci declaratia autentica, pentru ca, altfel, se pot trimite tot felul de aiureli".

AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: