Doar 12% dintre romani au incredere in Guvern, dar il considera cel mai indreptatit sa combata criza

Data publicarii: 27-08-2010 | Actualitate

Parlamentul si Guvernul raman institutiile nationale in care romanii au cea mai putina incredere, dar atunci cand vine vorba de combaterea crizei, FMI e de si mai mica incredere, astfel ca cetatenii privesc catre Executiv ca fiind cel mai in masura sa se ocupe de aceasta.

Increderea romanilor ramane mare in Uniunea Europeana ca institutie (56%, fata de 42% media in UE) si mica in Parlamentul national (10%, fata de 31% media in UE). Ceva mai mult de o treime (34%) dintre romani nu au incredere in UE (fata de 47% media UE), dar proportia celor dezamagiti de Parlamentul national este covarsitoare (85%, fata de 62% media in UE).

Guvernul se bucura de increderea a doar 12% dintre romani (fata de 29% media in UE), intrunind in schimb 85% din opiniile negative (fata de 65% media in UE la acest capitol).

Cu toate acestea, 42% dintre romani (fata de 19% media in UE) considera ca Guvernul este cel mai apt sa se ocupe de combaterea crizei si numai 24% (fata de 26% media in UE) au incredere ca UE ar putea fi organizatia capabila sa se ocupe de criza. Romanii cred in mica masura ca G20 ar putea face ceva pentru a elimina criza (9% fata de 14% media in UE), dar si mai putina incredere au in FMI (6% fata de 14% media europeana) sau in Statele Unite (5% fata de 7% media in UE).

Romanii vad situatia economica a lor si a tarii in culori mai sumbre decat cea a lumii inconjuratoare, nu sunt preocupati deloc de energie; terorismul si imigratia ii sperie mult mai putin decat preturile, sanatatea, pensiile, educatia, dar spun totusi ca sunt dispusi sa se sacrifice pentru a le fi mai bine generatiilor viitoare.

Potrivit Eurobarometrului de primavara, dat publicitatii joi, 91% dintre romani cred ca situatia economiei nationale este proasta, 7% spun ca este buna, iar 2% nu stiu. (Proportia pe plan european este de 77% la 22%).

Si mai pesimisti sunt romanii in ceea ce priveste somajul, 94% considerand ca situatia somajului in Romania este "rea", si numai 3% cred ca situatia este buna.

Atunci cand se gandesc la tara, principalele ingrijorari ale romanilor se leaga, de altfel, de situatia economica (47%, fata de 40% in UE) si de somaj, in privinta caruia 39% dintre romani se declara preocupati (fata de 48% dintre cetateni in UE). Inflatia ii preocupa cel mai mult pe 26%  dintre romani (fata de 20% in UE), in timp ce sistemul de sanatate este privit cu ingrijorare de aproape unul din cinci romani (19%). Pensiile sunt principalul motiv de ingrijorare pentru 17% dintre romani (11% in UE), in timp ce impozitarea ii deranjeaza pe 10% dintre conationali (9% in UE), iar sistemul educational pe 7% (fata de 8%).

In schimb, spre deosebire de europeni, imigratia ii preocupa numai pe 1% dintre romani (fata de 9% dintre cetateni in UE). In aceeasi proportie, de 1 la 100, sunt ingrijorati romanii si de terorism (fata de 4% media UE) si in egala masura ii preocupa apararea/politica externa (1% si pe plan european). In schimb, romanii nu-si fac deloc griji legate de energie (0% fata de 3% media europeana), mediul ii preocupa doar pe 2% dintre ei (4% in UE), iar locuintele pe 4% (la fel si in UE).

In plan personal, romanii sunt ingrijorati cel mai mult de cresterea preturilor (43% fata de 38% media in UE), urmeaza situatia economica (pentru 35% dintre romani este principala ingrijorare, fata de 25% in UE), sistemul de sanatate (25% dintre romani sunt ingrijorati, fata de 18% dintre europeni), pensiile (21%), impozitarea (14%), sistemul de eductie (10%). Criminalitatea ii ingrijoreaza pe 6% dintre romani (fata de 8% media in UE), urmeaza locuintele (5%), mediul (3%). Imigratia, afacerile externe, terorismul ii preocupa pe numai 1% dintre romani, iar energia nu-i ingrijoreaza deloc (0%).

62% dintre romani considera ca situatia financiara a familiei lor este proasta, iar 35% au spus ca au o situatie buna, in timp ce pe plan european proportiile sunt aproape inverse - 64% dintre cetateni spun ca au o situatie buna si 34% au declarat ca situatia caminului lor este "proasta".

In ceea ce priveste situatia personala la locul munca, 41% dintre romani considera ca e "rea", 25% ca e buna, iar 34% nu stiu. In UE in schimb, 52% dintre cetateni au senzatia ca situatia personala la locul de munca este buna, 30% o vad in culori negre, iar 18% spun ca nu stiu.

Intrebati daca sunt dispusi sa-si reduca standardul de viata acum pentru a garanta viitorul generatiilor viitoare, 47% dintre romani au spus ca da (fata de 46% media UE), 37% dintre romani nu sunt dispusi la astfel de sacrificii (fata de 46% in UE), iar 16% nu stiu ce sa raspunda (fata de 8%).   

O diferenta mare de opinie intre romani si ceilalti cetateni europeni se manifesta in ceea ce priveste deficitul public si indatorarea tarii. Daca 76% dintre europeni cred ca masurile in vederea reducerii deficitului si a datoriei tarii lor nu mai pot fi amanate, proportia romanilor care cred acest lucru este de numai 56%. Un sfert dintre romani nu stiu ce sa raspunda la aceasta intrebare (fata de 11% in randul europenilor) si 19% cred ca masurile mai pot fi amanate (fata de 15% dintre europeni).

De asemenea, 51% dintre romani considera ca in conditii de criza economica si financiara globala, deficitul public trebuie adancit pentru a crea locuri de munca. 17% dintre romani au o opinie contrara, iar 32% nu stiu ce sa raspunda. (Cifrele pe plan european sunt 46%, 36%, respectiv 18% cei care nu stiu).

70% dintre romani considera ca tara are nevoie de mai multe reforme pentru a face fata viitorului (media in UE este de 74% la acest capitol) si numai 14% nu sunt de acord cu reformele (fata de 17%). 16% (fata de 9% in UE) spun ca nu stiu.

Intrebati daca aceste reforme de care vor beneficia viitoarele generatii ar trebui continuate chiar daca presupun sacrificii pentru actualele generatii, 62% dintre romani spun ca da (fata de 71% europenii), iar 23% nu sunt de acord (fata de 20%). 15% nu stiu (fata de 9% media in UE).

In ceea ce priveste situatia economiei europene, romanii sunt mai optimisti decat media UE - 48% cred ca este proasta, iar  35% spun ca este buna. Pe plan european, media este de 70% pareri negative si 22% pareri pozitive.

La intrebarea referitoare la situatia economiei in lume, 28% dintre romani cred ca este buna, 52% cred ca este proasta, iar 20% nu stiu sa raspunda (media europeana este de 20% buna, 71% proasta, 9% nu stiu sa raspunda).

Sondajul de tip Eurobarometru din primavara 2010 mai arata ca 75% dintre europeni considera ca o coordonare mai stransa a politicilor economice Si financiare intre statele membre ale UE ar fi eficienta in ceea ce priveSte combaterea crizei economice.

Ancheta Eurobarometru, care se face bianual, a fost realizata in luna mai - cand s-a atins punctul culminant al crizei financiare europene - Si a fost publicata joi. 72% dintre europeni sprijina ideea unei supravegheri mai stricte de catre UE a activitatilor celor mai importante grupuri financiare internationale, ceea ce reprezinta o creStere de patru puncte procentuale in raport cu ultima ancheta Eurobarometru din toamna anului 2009.

Criza a influentat perceptia cetatenilor cu privire la UE: 40% dintre europeni asociaza UE cu euro (plus trei puncte fata de precedentul Eurobarometru), 45% cu libertatea de a calatori, studia Si lucra oriunde in UE (minus un punct) Si 24% cu pacea (minus patru puncte).

De asemenea, rezultatele anchetei au aratat ca in luna mai 2010 increderea in institutiile UE a ramas la un nivel mai ridicat in comparatie cu increderea manifestata fata de guvernele nationale sau parlamentele nationale (42% fata de 29% Si, respectiv, 31%), chiar daca increderea in UE a scazut in punctul culminant al crizei (42% fata de 48% in toamna anului 2009). Cel mai mare grad de incredere s-a inregistrat in Estonia (68%), Slovacia (65%), Bulgaria Si Danemarca (61%), iar cel mai scazut in Regatul Unit (20%).

Ancheta Eurobarometru din primavara anului 2010 a fost realizata prin intermediul unor interviuri directe intre 5 Si 28 mai 2010. In total, 26.641 de persoane au fost intervievate in cele 27 de state membre ale UE. In Romania, esantionul a fot de 1.020 de persoane si chestionarul a fost realizat in perioada 7-15 mai.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: