Omul care a renuntat la bani: Sute de romani vor sa stie cum e

Data publicarii: 27-08-2010 | Lifestyle

Mark Boyle, un economist care a decis sa traiasca fara sa se mai foloseasca de bani, spune, intr-un interviu acordat EVZ, ca in ultimele zile romanii au inceput sa-i imbratiseze ideile.

Tanarul irlandez Mark Boyle (31 de ani), absolvent de studii economice, a renuntat inca din 2008 sa mai foloseasca bani. Presa britanica l-a privit drept un erou ciudat si a relatat cum traieste "natural" langa o ferma ecologica din Bristol, intr- o rulota, cum mananca ce cultiva, cum gateste la foc, afara, cum imparte tot cu cei care vor sa ajute.

Singurele "luxuri" tehnologice de care abuzeaza ar fi un laptop de pe care "alimenteaza" un blog al comunitatii "freeconomy" - concept lansat si numit de Mark "model economic" care a strans peste 20.000 de utilizatori, bazat pe ideea de a trai cu cat mai putin si de a imparti cu cei din jurul tau de la cunostinte tehnice, obiecte, la locuinte etc. - si un telefon mobil pe care poate doar primi apeluri. Atat laptopul, cat si telefonul sunt incarcate cu energie de la un panou solar.

Inspirat de Gandhi sa traiasca cu cat mai putin

Mark sustine ca munceste ca voluntar pe la ferma vecina pentru fructe si legume, ca se trateaza de orice sufera cu plante si ca propovaduieste, pe unde e intrebat, viata fara bani. Acum cateva zile a lansat si o carte, "The Moneyless Man" ("Omul fara bani"), pe care, in ciuda filosofiei sale, o vinde. "Banii merg insa in scopuri caritabile", explica irlandezul.

Intr-un interviu acordat EVZ, Mark povesteste cum l-a determinat "lipsa de respect" fata de mediu a oamenilor sa arunce banii pe fereastra. Si cum, desi initial se dorea a fi un experiment de doar un an, i-a placut viata asta atat de mult incat a decis sa nu se mai atinga de "ochiul dracului" niciodata.

Tanarul recunoaste ca nu a fost primul si nici singurul care a renuntat la bani. Spune ca Gandhi l-a inspirat si ca e constient ca sunt pe lume oameni care, de nevoie, duc aceeasi viata, cu mai putin entuziasm insa.

VIATA INTR-O RULOTA

"Oamenii confunda termenul «economie» cu termenul «ban»"

EVZ: De cand n-ai mai intrat intr-un shopping-mall?
Mark Boyle: Au trecut aproape doi ani. Dar nu mi-e dor de ele.

Care este ultimul lucru pe care l-ai cumparat?
Am cumparat o carte. Era despre Gandhi. Am incercat sa merg si intr-o excursie la locul de nastere al lui Gandhi. Dar nu am mai ajuns. Gandhi m-a inspirat sa traiesc asa.

Este conceptul de freeconomy modul tau de a trece peste criza economica sau este un model mai amplu?
Eu am inceput sa traiesc fara bani cu vreo doua saptamani inainte de a incepe criza. Eram mai ingrijorat de criza ecologica, de cea a resurselor. Motivul principal pentru care am renuntat la stilul acela de viata este ca am vazut cate probleme sunt in lume, cu sclavia din piata muncii, cu razboiul pe resurse. Si pentru ca oamenii nu mai au respect pentru natura.

Cat de greu a fost sa renunti la bani?
A fost destul de greu. Dar ca sa traiesti asa trebuie sa-ti dai seama ca, de fapt, ca sa ai bani trebuie sa mergi la o slujba pe care de cele mai multe ori o detesti, ca sa te duci sa-ti cumperi apoi lucruri de care, de multe ori, chiar nu ai nevoie.

De multe ori, de exemplu, doar ca sa-ti cumperi un televizor si sa ai un salariu minim, cum au foarte multi, inseamna sa mergi la o slujba care nu-ti place doua-trei saptamani la rand. Si tot sistemul asta de marketing, care ne vinde produsele astea, gadgeturile astea, se hraneste cu respectul nostru de sine.

Insa sunt multe lucruri de care nu avem nevoie. Si ce se intampla este ca trebuie sa muncim mai mult la locuri de munca din ce in ce mai stresante pentru chestii de care nu avem nevoie.

"Daca ma doare capul, beau apa"

Inainte de a trai asa, ai fost economist, aveai o educatie in business. Cum se impaca educatia primita cu acest mod de viata?
Oamenii confunda termenul "economie" cu termenul "ban". Banul este parte din acest model economic care se aplica, dar sunt multe modele economice. Economia este mai degraba legata de cat poti sa le oferi oamenilor cu resursele pe care le ai. Eu aplic ce am invatat la economie. Incerc sa raspund la nevoile mele fara sa fac tranzactii si sa folosesc bani.

Cum gasesti mancarea, apa?
Gasesc tot in natura, alimente din natura, le gatesc. Mai e o ferma unde mai ajut si iau legume. Dar nu mai mananc carne deloc. Sunt vegetarian de sase ani. Nu mai cumpar produse de doi ani.

Sunt totusi lucruri de care ai nevoie, pe care nu le poti gasi fara bani. Ce faci cand ai nevoie de medicamente?
Se gasesc medicamente si in natura. Eu ma tratez singur. Daca ma doare capul, beau multa apa. Bine, pe mine nu ma doare capul foarte des. Dar daca ma mai imbolnavesc, beau multa apa si mananc fructe proaspete, legume proaspete, ma pastrez sanatos.

E totul organic. Totul vine din natura. De exemplu, m-am lovit la genunchi acum ceva vreme si am folosit niste plante, si mi-a trecut. Sau, timp de sase ani, am suferit frecvent de alergie la polen, pe care am reusit sa o stapanesc cu patlagina!

Sunt boli teribile de care nu poti scapa doar cu plante...
Sigur, dar insusi acest model economic bazat pe bani e cel care cauzeaza boli precum cancerul. El nu exista inainte. E vorba de apa si mancarea asta oribila cu care ne hranim, de chimicale, de ce respiram. Asta cauzeaza cancer.

Cred insa ca, daca incepem sa traim asa cum o fac eu, generatiile care vor urma nu vor mai avea boli cum este cancerul. Trebuie sa evoluam. E vorba despre o cursa lunga, nu despre una pe termen scurt. Daca vom continua sa traim asa cum o facem acum, va fi o catastrofa.

Sigur, daca toata lumea ar renunta brusc la bani, in conditiile actualului sistem, axat pe import-export, ar muri milioane de oameni. Dar e momentul sa evoluam catre tranzitia spre o altfel de viata, spre ceva mai durabil. Adica, nu e nevoie tot timpul de bani ca sa faci schimb de lucruri sau de mancare. Ar fi un pas mai aproape de renuntarea la bani.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: