Rata locurilor de munca vacante s-a redus cu 0,11 puncte procentuale in T2, la 0,59%

Data publicarii: 30-08-2010 | HR/Cariere

Rata locurilor de munca vacante a scazut in perioada aprilie-iunie cu 0,11 puncte procentuale fata de trimestrul anterior, pana la 0,59%, sanatatea, asistenta sociala si administratia publica fiind sectoarele cele mai neatractive pentru forta de munca, a anuntat luni INS.

Fata de acelasi trimestru din 2009, rata locurilor de munca vacante a scazut cu 0,30 puncte procentuale, potrivit datelor transmise de Institutul National de Statistica (INS).

In cel de-al doilea trimestru din 2010, cea mai mare cerere de forta de munca s-a inregistrat in activitatile de sanatate si asistenta sociala (1,08%), administratie publica si aparare (0,95%), respectiv agricultura, silvicultura si pescuit (0,91%).

In schimb,  industria extractiva (0,05%), tranzactiile imobiliare (0,11%) si invatamantul (0,12%) au inregistrat cele mai mici rate de neocupare.

Ocupatiile cele mai cautate de angajatori in cel de-al doilea trimestru au fost cele de operatori la instalatii si masini si asamblori de masini, echipamente si alte produse - grupa majora 8 (0,87%) si de muncitori necalificati - grupa majora 9 (0,71%).

Pe de alta parte, cea mai redusa disponibilitate a locurilor de munca s-a regasit in randul membrilor corpului legislativ ai executivului, inaltilor conducatori ai administratiei publice, conducatorilor si functionarilor superiori din unitatile economico-sociale si politice - grupa majora 1 (0,29%) si mestesugarilor si lucratorilor calificati in meserii de tip artizanal, de reglare si intretinere a masinilor si instalatiilor - grupa majora 7 (0,45%).

Cele mai multe posturi vacante au fost in regiunea Nord-Est (1,14%), urmata de regiunea Sud-Muntenia (0,65%). Cele mai scazute valori ale acestui indicator s-au inregistrat in regiunea Sud-Est (0,28%), respectiv Centru (0,44%).a

Rata locurilor de munca vacante reprezinta raportul dintre numarul locurilor de munca vacante si numarul total al locurilor de munca (ocupate si vacante, exclusiv cele blocate sau destinate numai promovarii in interiorul intreprinderii sau institutiei), exprimat procentual. Datele lunare privind rata locurilor de munca vacante sunt obtinute printr-o cercetare statistica selectiva trimestriala, avand ca perioada de referinta luna de mijloc a trimestrului.

INS a calculat rata locurilor de munca vacante pe un esantion de 25.000 de companii. Numarul locurilor de munca vacante la sfarsitul lunii reprezinta numarul posturilor neocupate care urmeaza a fi ocupate imediat sau in perioada urmatoare si care sunt nou create in cursul lunii de referinta sau deja existente

Potrivit INS, unitatile din sectorul bugetar sunt cuprinse exhaustiv in cercetare, exceptie facand unitatile administratiei publice locale pentru care datele la nivelul consiliilor locale comunale se culeg pe baza de esantion reprezentativ la nivel de judet (circa 770 de unitati). Pentru sectorul economic au fost incluse in cercetare unitatile cu patru salariati si peste, care reprezinta 92,73% din numarul total al salariatilor din acest sector.

NewsIn