Romania ar trebui sa creasca in criza. De ce scade?

Data publicarii: 01-09-2010 | Economie

In timp ce Romania parca se zbate sa se afunde in recesiune, la granite se intampla miracole economice. Putine tari au scapat de criza cand robinetele mondiale de bani au fost taiate. Insa majoritatea au incercat sa-si gaseasca drumul de iesire. Si au reusit. Culmea, ceea ce noi vedem ca dezavantaj - starea de semidezvoltare si dependenta financiara - pare sa-i fi ajutat pe vecini.

Dupa ce a cazut violent in 2009, Turcia si-a revenit spectaculos anul acesta: 11% crestere economica in primul trimestru si 9% in al doilea. Turcia e o exceptie doar pentru ca a crescut "chinezeste", cu doua cifre. Insa redresarile spectaculoase sunt regula: Ucraina 6%, Rusia 5%, Slovacia - membra a zonei euro - tot 5%. Trei sferturi din membrii UE deja sunt pe crestere, chiar si modesta, iar Polonia, care a reusit sa nu intre deloc in recesiune, intrece asteptarile si mai pune 3,5% la PIB.

Nu este intamplatoare asemanarea dintre Romania si tarile cu cele mai mari cresteri. Structura economica fragila a facut ca ele sa fie lovite cel mai dur de intreruperea creditarii. Dar situatia fragila este data tocmai de faptul ca nu-si exploateaza din plin resursele. Cand agricultura ineficienta devine eficienta, mediul rural furnizeaza constant consumatori noi in economie.

Asta se intampla in Turcia sau Polonia, unde sunt incurajate proprietatea si munca, nu statul degeaba pe ajutoare sociale. Cand costurile cu forta de munca din industrie sunt inca reduse, companiile sunt tentate sa migreze pentru a scapa de faliment. Singura conditie este sa aiba certitudinea ca nu va nimeri din lac in put. Unul dintre dezavantajele Romaniei este ca nu e in stare sa ofere certitudini. E drept, mai mult decat alte tari, Romania a crescut pe credit, iar cand banii au disparut a ramas in aer. Dar nu este o problema de nerezolvat, pentru ca doar viteza a creat probleme, nu si volumul.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: