Trei avocati si directorul unei banci, acuzati de inselaciuni imobiliare

Data publicarii: 02-09-2010 | Finante-Banci

 Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au efectuat, joi dimineata, 47 de perchezitii domiciliare, in urma carora au fost puse sub acuzare 25 de persoane, printre care se afla trei avocati din Bucuresti, un director coordonator de la o sucursala bancara si un arhivar sef in cadrul Serviciului de Carte Funciara al Sectorului 1 Bucuresti.

Acestia sunt acuzati ca fac parte dintr-o grupare ce se ocupa cu inselaciuni imobiliare, prejudiciul fiind estimat la aproape un milion de euro. 

Potrivit unui comunicat DIICOT remis joi AGERPRES, cele 25 de persoane sunt cercetate penale pentru constituire a unui grup infractional organizat, inselaciune, fals si uz de fals. 

Anchetatorii sustin ca membrii grupului au indus in eroare, prin utilizarea de mijloace frauduloase, mai multe parti vatamate, cu prilejul instrainarii unor imobile care nu le apartineau. 

Modalitatea de actionare a gruparii consta in identificarea de imobile situate in Bucuresti - terenuri cu/fara constructie aferenta, nelocuite si aflate in stare de conservare ori aflate in paragina si intocmirea in fals de inscrisuri - titluri de proprietate, certificate de mostenitor sau diverse alte acte notariale, precum si acte de identitate, cu complicitatea unor functionari din cadrul institutiilor statului cu atributii in domeniul cadastrului si publicitatii imobiliare, precum si a unor persoane care aveau cunostinte de specialitate in domeniul confectionarii de stampile si alte insemne. 

Invinuitii foloseau inscrisurile falsificate pentru inducerea in eroare a persoanelor interesate de investitii imobiliare, precum si a reprezentantilor birourilor notariale, prin vanzarea terenurilor sau pentru ipotecarea acestora in vederea obtinerii unor credite bancare, fara ca proprietarii de drept sa aiba cunostinta despre acest fapt. 

Membrii gruparii au reusit astfel inducerea in eroare a mai multor persoane si producerea pana la aceasta data a unui prejudiciu de 980.000 de euro. 

Cauza a fost instrumentata impreuna cu ofiteri de politie din cadrul BCCO Bucuresti si cu sprijinul BSIJ, iar suportul tehnic al operatiunii a fost asigurat de catre DGIPI.

Agerpes.ro