Concurenta a aprobat preluarea Domenia Credit, Ralfi si Leasemart Holding de catre GECC

Data publicarii: 04-09-2006
Consiliul Concurentei a autorizat operatiunile de concentrare economica realizate de catre General Electric Capital Corporation (GECC) prin dobandirea controlului asupra SC Domenia Credit SA, Ralfi SA si Leasemart Holding B.V, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. GECC a incheiat o tranzactie cu Romanian American Enterprise Fund (RAEF), actionarul majoritar al Domenia Credit, SC Ralfi SA si Leasemart Holding B.V., prin care GECC dobandeste controlul unic asupra celor trei agenti economici. In acest scop, GECC si RAEF au semnat trei contracte de vanzare cumparare de actiuni, prin intermediul carora RAEF vinde GECC actiunile detinute in Domenia Credit, SC Ralfi SA si Leasemart Holding B.V.

Consiliul Concurentei a analizat compatibilitatea operatiunilor notificate cu un mediu concurential normal si a constatat ca acestea nu au ca efect restrangerea, inlaturarea sau denaturarea concurentei pe pietele relevante definite.

Potrivit dispozitiilor Legii concurentei nr. 21/1996, republicata, sunt supuse controlului si trebuie notificate Consiliului Concurentei, pentru analiza compatibilitatii lor cu un mediu concurential normal numai concentrarile economice care depasesc pragurile valorice prevazute de lege. Acestea sunt indeplinite daca cifra de afaceri cumulata a agentilor economici implicati intr-o operatiune de concentrare economica depaseste echivalentul in lei a 10.000.000 euro si exista cel putin doi agenti economici implicati in operatiune care sa realizeze pe teritoriul Romaniei, fiecare in parte, o cifra de afaceri mai mare decat echivalentul in lei a 4.000.000 euro. In cazul concentrarii economice realizate de catre GECC prin dobandirea controlului asupra Domenia Credit, a fost emisa o decizie de neinterventie avand in vedere ca nu sunt indeplinite cumulativ conditiile pragului de minimis cerut de Legea concurentei.

Pe teritoriul Romaniei, Leasemart Holding B.V. detine, la randul sau, controlul unic asupra SC Motoractive SA. In consecinta, prin achizitionarea controlului unic direct asupra Leasemart Holding B.V., GECC dobandeste controlul unic indirect asupra SC Motoractive SA, societate ce furnizeaza servicii de leasing financiar si operational pentru vehicule si echipamente.

SC Domenia Credit SA ofera credite ipotecare (achizitie, renovare, construire de locuinte si/sau achizitie teren) in conformitate cu Legea nr.190/1999 privind creditul ipotecar pentru investitii imobiliare.

Ralfi SA furnizeaza servicii de leasing financiar destinat in principal persoanelor fizice si servicii de intermediere a creditelor de consum.

Pietele relevante ale produsului pe care se realizeaza cele trei operatiuni de concentrare economica sunt determinate de activitatea societatilor achizitionate. In cazul de fata, acestea sunt: piata serviciilor de credit ipotecar, piata serviciilor de leasing si piata serviciilor de intermediere a creditelor de consum, pe intreg teritoriul Romaniei.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: