Legea asigurarii obligatorii a locuintelor ar putea intra in vigoare in 2007

Data publicarii: 04-09-2006
Legea asigurarii obligatorii a locuintelor ar putea intra in vigoare la inceputul anului 2007, a declarat astazi ministrul delegat pentru lucrari publice, Laszlo Borbely."Speram ca la inceputul anului viitor sa intre in vigoare legea asigurarii obligatorii a locuintelor. Vom avea un bord administrativ, o institutie care sa gestioneze toti banii dati pentru asigurari, care va fi organizat din mai multe societati de asigurare si din reprezentanti ai Comisiei de Supraveghere", a spus ministrul delegat, Laszlo Borbely.

Ministrul Laszlo Borbely a anuntat, in luna mai ca va propune executivului adoptarea unui act normativ care sa impuna asigurarea obligatorie a locuintelor.

Impotriva dezastrelor, vor fi asigurate obligatoriu numai constructiile cu destinatie de locuinte, nu si bunurile din interior sau dependintele. Pretul anual al politei de asigurare va fi ajustat, la pretul real, in functie de rezultatele unui studiu privind managementul riscului la dezastre. Proprietarii care vor dori o valoare de despagubire mai mare decat suma stabilita de Guvern, vor putea incheia o asigurare facultativa.

Valoarea maxima garantata, in caz de dezastru natural, va fi de 20.000 de euro, pentru care fiecare familie va plati o prima anuala de 20 de euro, indiferent unde este situat imobilul. Suma de 20 euro va fi platita de proprietarii de apartamente si vile. Pentru casele din caramida arsa, piatra naturala sau alte materiale, fara cadre din beton armat, valoarea asigurata se va ridica la 12.000 de euro, iar locuintele cu pereti din lemn, caramida nearsa, paianta sau alte materiale asemanatoare vor fi asigurate pentru suma maxima de 6.000 de euro. Pentru aceste valori de asigurare, guvernul nu a stabilit inca nivelul primei anuale.

Pretul anual al politei de asigurare va fi ajustat, la pretul real, in functie de rezultatele unui studiu privind managementul riscului la dezastre. Proprietarii care vor dori o valoare de despagubire mai mare decat suma stabilita de Guvern, vor putea incheia o asigurare facultativa. Cei care au deja incheiata o polita de asigurare nu vor fi obligati sa incheie un alt contract de asigurare, asiguratorul urmand sa cedeze, din valoarea primei incasate, suma de 20 de euro, catre compania care va fi infiintata de stat in scopul implementarii acestui proiect.

Sursa: Ghiseul Bancar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: