Economia Greciei a intrat si mai mult in recesiune in trimestrul al doilea

Data publicarii: 09-09-2010 | International
Oficiul de statistica din Grecia (ELSTAT) a anuntat, miercuri, ca in al doilea trimestru al acestui an economia Greciei a inregistrat o contractie mai mare decat s-a anuntat initial, pe masura ce masurile de austeritate au afectat consumul, transmite AP.


Potrivit ELSTAT, in perioada aprilie-iunie 2010, Produsul Intern Brut al Greciei a inregistrat o contractie de 1,8 procente in raport cu trimestrul precedent, putin mai mult fata de contractia de 1,5 procente estimata initial. In primul trimestru al acestui an, economia Greciei a inregistrat o contractie de 0,8 procente in raport cu trimestrul precedent.

In ritm anual, in trimestrul II 2010 comparativ cu trimestrul II 2009, PIB-ul Greciei a inregistrat o contractie de 3,7 procente, conform cifrelor revizuite, fata de o contractie de 3,5 procente cat s-a anuntat initial.

Datele Oficiului de statistica din Grecia arata ca formarea bruta de capital a scazut cu 18,6 procente in al doilea trimestru al acestui an comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Consumul guvernamental a scazut cu 8,4 procente, iar cel privat cu 4,2 procente. In schimb, deficitul balantei comerciale s-a redus cu 28,1 procente comparativ cu trimestrul al doilea al anului trecut, ceea ce a avut o contributie pozitiva la PIB. Importurile au scazut cu 13,5 procente, in timp ce exporturile au scazut cu cinci procente.

'Deteriorarea PIB-ului fata de estimarile preliminare s-a produs din cauza consumului privat care a incetinit si mai mult in al doilea trimestru fata de primul trimestru, dar si pentru ca investitiile au scazut dramatic, din cauza climatului incert', a declarat economistul National Bank of Greece, Nick Magginas.

'In a doua jumatate a anului ne asteptam ca PIB-ul sa se contracte intr-un ritm similar, pe masura ce austeritatea fiscala incepe sa-si faca simtite efectele. Prognozam o revenire a PIB-ului Greciei undeva la mijlocul lui 2011', a adaugat Magginas.

Grecia a lansat un plan drastic de asanare bugetara in ideea de a reduce deficitul public de la aproximativ 14 procente din Produsul Intern Brut in prezent la 8,1 procente din PIB la finele lui 2010. Acest plan a fost cerut in schimbul ajutorului financiar oferit de statele din Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.

Sursa: AGERPRES