Deloitte: 33 de companii romanesti sunt intre primele 500 din regiune dupa cifra de afaceri din 2009

Data publicarii: 09-09-2010 | Finante-Banci
Romania figureaza cu 33 de companii in Deloitte Central Europe Top 500, clasament realizat de Deloitte in 18 tari si care ia in calcul cifra de afaceri raportata de companii pentru anul 2009, situandu-se pe locul cinci in regiune.

Cea mai bine clasata companie romaneasca in acest top este Petrom, pe locul 25, in timp ce Automobile Dacia se afla pe locul 48, iar Rompetrol pe 70.

Potrivit Deloitte, ierarhia celor mai mari companii din Romania este in continuare dominata de industria energiei si resurselor, cu 13 reprezentante, fiind urmata de industria bunurilor de consum si transport (10), industria prelucratoare (4), telecomunicatii (5) si, in premiera pentru economia romaneasca, o companie cu activitate in industria distributiei de produse farmaceutice.

Primele pozitii ale clasamentului sunt ocupate de companiile PKN Orlen, din Polonia, MOL, din Ungaria si CEZ, din Cehia, toate trei activand in industria energiei si resurselor.

Companiile poloneze domina topul, cu o pondere de 36%. Cu toate acestea, numarul lor a scazut de la 188 la 180. La randul sau, Ucraina a inregistrat o scadere (de la 52 la 39), in timp ce numarul de companii a crescut in Republica Ceha (de la 69 la 73) si Ungaria (de la 60 la 63). Cel mai mare salt a fost insa inregistrat de Serbia, care si-a dublat numarul de companii prezente in top, la 12.

Cifra totala de afaceri a celor mai mari companii central-europene, exprimata in euro, a scazut cu aproape 21% in 2009 fata de 2008, pe fondul crizei financiare, dar si al deprecierii monedelor locale, mai arata Deloitte.

Totodata, aproape 80% dintre companii au raportat venituri in scadere pe 2009 fata de anul precedent. Prin comparatie, in jur de 70% dintre companii au inregistrat venituri in crestere in primul trimestru din 2010, fata de perioada similara a anului trecut.

Cea mai mare industrie din Europa Centrala dupa venituri ramane cea a energiei si resurselor (peste 200 de miliarde de euro), acest segment avand si cea mai mare pondere de actionariat de stat din regiune. Industria cu cel mai rapid ritm de crestere si cu cel mai mare numar de companii este industria bunurilor de consum si a transporturilor (147,43 miliarde de euro). Pe locul al treilea se situeaza industria prelucratoare (aproape 100 miliarde de euro), care inregistreaza si unul dintre cele mai accelerate ritmuri de scadere ca nivel de reprezentativitate in top (de la 114 anul trecut, la 101 companii).

In acelasi timp, numarul companiilor controlate de stat cu prezenta in Deloitte Central Europe Top 500 a scazut la 96 (de la 110 anul trecut si peste 120, in urma cu doi ani).

Deloitte furnizeaza servicii clientilor din sectorul public si privat in mai multe domenii profesionale, audit, taxe, consultanta, consultanta financiara, deservind numeroase industrii. Reteaua sa globala de firme membre activeaza in 140 de tari.

 

NewsIn