Plata online la stat, utila doar celor care nu au nevoie de ea

Data publicarii: 09-09-2010 | Economie
Desi obligatia privind virarea sumelor aferente contributiilor din drepturi de autor le revine angajatorilor, sistemul online de plata, aflat in lucru la Ministerul Comunicatiilor, va fi accesibil doar celor care nu au la ce sa-l foloseasca, adica angajatilor.

Dupa zile de cozi imense la ad ministratiile financiare, premierul Emil Boc a dispus ca toti cei 500.000 de "autori" sa-si poata achita online contributiile la stat incepand cu 25 septembrie. Sarcina a revenit Ministerului Comunicatiilor, care a inceput lucrul la sistemul informatic, desi aproape zilnic Guvernul dadea semnale contradictorii cu privire la ce va face in final. Dar ziua de ieri a dat totul peste cap. Guvernul a aprobat tocmai varianta pe care Ministerul Comunicatiilor nu o luase in calcul: platile nu vor mai fi facute de contribuabili, ci de firmele angajatoare, asa-numita retinere la sursa.

In ciuda noilor reglementari, care schimba radical datele problemei, oficialii de la Comunicatii merg totusi inainte, scrie Romania Libera. Ieri, la solicitarea RL, reprezentantii ministerului ne-au instiintat ca sistemul online, pe care ultima decizie a Guvernului il lipseste acum de sens, va fi destinat nu angajatorilor, ci tot persoanelor fizice cu venituri din drepturi de autor, cu alte cuvinte acelei categorii care nu mai are obligatia platii directe si, implicit, nici motive logice sa-l foloseasca.
"Sistemul online va fi destinat, in prima faza, doar persoanelor fizice, cu venituri din drepturi de autor. Ulterior, va fi dedicat si persoanelor juri dice",ne-a transmis Camelia Enachioiu, purtatorul de cuvant al Ministerului Comuni catiilor.

 

Citeste integral: Financiarul