Sorin Ovidiu Vintu a fost retinut si dus in arestul Politiei Capitalei

Data publicarii: 09-09-2010 | Actualitate

Sorin Ovidiu Vintu a fost retinut joi pentru 24 de ore, fiind cercetat in dosarul privind fuga lui Nicolae Popa din Romania.

Vintu a fost dus la Arestul Politiei Capitalei.

La iesirea din sediul Parchetului General, Sorin Ovidiu Vintu a spus "imi doresc foarte mult ca atunci cand Basescu va pierde in sfarsit o batalie, sa il vad in locul meu".

Procurorii Parchetului General au facut, in cursul zilei de joi, 10 perchezitii in mai multe locatii, iar o serie de persoane sunt audiate la sediul PICCJ, in dosarul in care sunt cercetate circumstantele in care Nicolae Popa a fugit din Romania, informeaza parchetul intr-un comunicat remis joi.

"Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in colaborare cu ofiteri de politie din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, continua cercetarile in cauza avand ca obiect favorizarea infractorului, respectiv stabilirea circumstantelor in care Nicolae Popa a fost sprijinit pentru a parasi Romania si a se stabili in strainatate, sustragandu-se astfel de la executarea unei pedepse privative de libertate  de 15 ani", se arata in comunicatul Parchetului.

Totodata, Parchetul General informeaza ca, in urma comisiilor rogatorii efectuate in Indonezia si Cipru, au fost predate documente de catre autoritatile competente in conformitate cu procedura asistentei judiciare in materie penala. Totodata, s-a procedat la audierea lui Nicolae Popa.

In cursul zilei de joi, sunt in derulare perchezitii in 10 locatii, iar o serie de persoane sunt audiate la sediul Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, potrivit aceleiasi surse.

In efectuarea cercetarilor, procurorii si politistii sunt sprijiniti, conform competentelor legale,  de catre lucratori ai Serviciului Roman de Informatii.

Nicolae Popa a fost arestat la 2 decembrie si este detinut la sediul politiei nationale din sudul capitalei indoneziene, Jakarta. Indonezia nu are un tratat de extradare cu Romania, potrivit The Jakarta Globe. In luan februarie, ministrul indonezian al justitiei a aprobat predarea fostului director al Gelsor catre Romania.

La 27 decembrie 2009 politia indoneziana a anuntat ca Nicolae Popa va fi extradat, precizand ca a notificat Ambasada romana in acest sens si este in asteaptarea unor informatii de la Ministerul Justitiei. Legislatia indoneziana prevede ca o tara trebuie sa inainteze o cerere oficiala de extradare, pe canale diplomatice, catre Ministerul indonezian al Justitiei, iar in cazul in care nu exista tratat de extradare cu respectiva tara, decizia o poate lua presedintele Indoneziei.

Presedintelui Yudhoyono nu i s-a prezentat deocamdata cazul lui Nicolae Popa, a declarat un purtator de cuvant al presedintelui indonezian citat de Jakarta Globe la 27 decembrie. La randul sau, presedintele Traian Basescu declara la 30 decembrie ca nu a discutat "inca" despre extradarea lui Nicolae Popa cu presedintele Indoneziei.

Ministerul roman al Justitiei a precizat la 28 decembrie ca nu a primit solicitari pentru transmiterea unor informatii suplimentare din partea autoritatilor indoneziene in cazul lui Nicolae Popa, cererea de extradare a fostului director Gelsor fiind transmisa la 9 decembrie, impreuna cu documentele necesare.

In acelasi timp, Ministerul Justitiei a confirmat ca autoritatile indoneziene au informat misiunea diplomatica a Romaniei la Jakarta ca solicitarea de extradare transmisa de autoritatile romane in cazul Nicolae Popa indeplineste conditiile prevazute de legislatia indoneziana. Totodata, Ministerul indonezian al Justitiei si Drepturilor Omului a precizat ca mandatul de arestare provizorie in vederea extradarii emis pe numele cetateanului Nicolae Popa a  fost prelungit. Decizia privind extradarea cetateanului Nicolae Popa va fi luata de autoritatile indoneziene si comunicata partii romane, a adaugat MJ.

Extradarea a fost solicitata in vederea punerii in executare a pedepsei inchisorii de 15 ani aplicata lui Nicolae Popa pentru savarsirea infractiunilor de inselaciune in forma continuata si delapidare, reaminteste Ministerul Justitiei. 

NewsIn