Lazescu: Deficitul TVR in primele sase luni se cifreaza la 77 de milioane de lei

Data publicarii: 17-09-2010 | Media
Deficitul bugetar al Televiziunii Publice, la 30 iunie, se cifreaza la suma record de 77 de milioane de lei, a anuntat, joi, intr-o intalnire cu presa, presedintele-director general al TVR, Alexandru Lazescu.

Potrivit executiei de venituri si cheltuieli, in primele sase luni ale anului TVR a inregistrat un deficit record de 77 de milioane de lei, adica circa 18 milioane de euro, iar veniturile s-au cifrat la 282 milioane de lei, din care 190,5 milioane au reprezentat venituri operationale.

Presedintele-director general al TVR a aratat, intr-o intalnire cu presa organizata intr-un studio al Televiziunii Publice, ca valoarea creditelor angajate pentru acoperirea deficitului este de 20,3 milioane de lei.

Seful postului public de televiziune a aratat ca incepand cu anul 2006 TVR a fost in deficit. El a aratat ca, potrivit unui studiu EBU, intre anii 2000 si 2009 cota de piata a Televiziunii Publice a scazut cu 31%, de la 38,3% la 7,3%.

El a prezentat o situatie actuala a Televiziunii Romane si a subliniat ca aceasta se confrunta cu audiente scazute, cu excepta a catorva emisiuni premium, comunicare interna si externa deficitare si angajati demotivati.

Lazescu a venit si cu un plan de redresare a TVR indicand reducerea risipei pe termen scurt prin renegocierea contractelor in derulare, iar pe termen mediu si lung prin instrumente financiare viabile pentru gestiunea bugetelor de productie si achizitii de filme, seriale si sport, definirea unei identitati clare a canalelor si remodelarea grilelor, regandirea promovarii si cresterea vanzarilor din publicitate, cat si atragerea fondurilor europene.

El a precizat ca printre proiectele sale se numara digitalizarea Arhivei, Academia TVR si un program de internship cu scolile de jurnalism.

Lazescu a aratat ca TVR Info nu va fi inchis, dar ca va fi regandit la fel ca TVR 2, axandu-se pe smart education.

In ceea ce priveste Cerbul de Aur, el a aratat ca nu se va renunta la acest eveniment. "Faptul ca nu am facut anul acesta Cerbul de Aur asta nu inseamna ca vom renunta la un brand cu care ne asociem", a adaugat seful TVR.

Referitor la concedieri, Alexandru Lazescu a precizat ca se vor face evaluari ale angajatilor in urmatoarele luni si ca trebuie gasite anumite solutii. "Nu cred ca daca vii cu barda rezolvi lucrurile, trebuie sa gasim solutii inteligente, separand oamenii valorosi", a spus seful TVR.

In ceea ce priveste politizarea, el a spus ca va evita acest lucru. "Evident ca exista interventii telefonice, dar astea se regasesc si in mediul privat. Depinde cum le gestionezi", a aratat Lazescu referitor la unele interventii ale politicienilor privind aparitiile la TVR. "Nu voi gira astfel de lucru", a adaugat el

Lazescu a prezentat si cele trei obiectivele-cheie ale mandatului sau, respectiv redresarea financiara, recastigarea reputatiei si revenirea in topul audientelor a Televiziunii Publice. "Vrem sa avem un dialog mult mai transparent cu publicul. (...) E un obiectiv sa revenim in primii trei jucatori de piata", a spus seful TVR.

El a aratat ca postului public i-a lipsit, pana in prezent, o viziune tehnica. "Noi mai avem o marja de 2-3 ani in care sa ne putem valorificam resursele", a spus presedintele-director general al Televiziunii Publice, care si-a aratat speranta ca lucrurile se vor rezolva cu succes.

Alexandru Lazescu a fost validat de Parlament in functia de presedinte-director general al TVR pe 29 iunie, el preluandu-si mandatul efectiv la 1 iulie.
Sursa: AGERPRES