Austria ramane investitorul numarul unu in Romania, cu un volum total net de 10 mld. euro investitii

Data publicarii: 21-09-2010 | Afaceri
Austria ramane investitorul numarul unu in Romania, cu un volum total net de 10 miliarde euro investitii la sfarsitul anului 2009, conform datelor preliminare din statisticile anuale ale Bancii Nationale a Romaniei, se arata intr-un comunicat al Biroului Comercial al Ambasadei Austriei in Romania.

"De-a lungul anilor, schimburile comerciale bilaterale si investitiile austriece in Romania au inregistrat o crestere constanta, Romania fiind si una dintre principalele destinatii ale investitiilor austriece facute in strainatate. O dovada in acest sens este volumul investitiilor austriece care atingeau aproape 10 miliarde euro la sfarsitul anului 2009, dar si prezenta a peste 5.800 de companii cu capital austriac in Romania si a peste 1.000 de investitori austrieci activi", mai informeaza comunicatul.

Exporturile austriece in Romania au atins nivelul maxim in 2008, ajungand la aproape 2,4 miliarde euro, si ridicandu-se la 1,6 miliarde euro in 2009, un nivel peste media ultimilor cinci ani. Importurile austriece din Romania au inregistrat o evolutie constanta in ultimii cinci ani, situandu-se in intervalul de 722 milioane euro in 2004 si 645 milioane euro in 2009. In prima jumatate a acestui an, importurile austriece din Romania au crescut considerabil cu 40,9% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

"Companiile austriece continua sa investeasca in Romania si niciun investitor cunoscut nu s-a retras de pe piata romaneasca, in pofida greutatilor cu care se confrunta in aceasta perioada. In prezent, companiile austriece care isi desfasoara activitatea in Romania au aproximativ 100.000 de angajati", a declarat consilierul comercial al Ambasadei Austriei in Romania, Rudolf Lukavsky.

De asemenea, schimburile comerciale bilaterale dintre cele doua tari au crescut de la 8,2 milioane euro in 1950 la 2,2 miliarde euro in 2009. Totodata, Sectia Comerciala a Ambasadei Austriei din Romania sarbatoreste anul acesta 60 de ani de la infiintarea sa in 1950.

"Cei 60 de ani de activitate ai Sectiei Comerciale a Ambasadei Austriei sunt o imagine a traiectoriei parcurse: de la primii pasi la relatiile economice de mare succes intre Austria si Romania din prezent. Acest lucru are consecinte pozitive nu doar asupra prosperitatii din Austria, ci contribuie semnificativ si la consolidarea economiei romanesti. Este deosebit de incurajator sa constatam ca intensificarea activitatii din sectorul economic si datele cele mai recente dau un nou impuls traiectoriei ascendente urmate de relatiile bilaterale", a declarat vice-presedintele Camerei Economice Federale a Austriei, Richard Schenz.

Investitorii si companiile austriece sunt prezenti in Romania mai ales in sectorul serviciilor (bancar, asigurari, dezvoltare imobiliara, transport etc.), in productia industriala (prelucrarea lemnului, materiale de constructii, celuloza si hartie, productia de gresie si faianta etc.), precum si resurse si agricultura (productia de energie, silvicultura si agricultura). Printre principalii investitori austrieci se numara binecunoscutele companii OMV, Erste Bank Group, Raiffeisen, Vienna Insurance Group, Schweighofer, Kronospan, Egger, dar si companii mai putin cunoscute, cum ar fi Lasselsberger/Sanex (productia de gresie si faianta, lider de piata), Euromedia (publicitate in spatii publice) si Dunapack (produse de carton).

"Companiile austriece sunt dornice sa isi dezvolte investitiile in economia romaneasca si observam un mare potential pe viitor, mai ales in domeniile cercetarii si dezvoltarii, al energiei alternative, al industriei furnizorilor de echipamente industriale si al industriei de piese auto. Cu toate acestea, garantarea unui mediu de afaceri mai stabil in Romania este un factor esential pentru dezvoltarea pe viitor a pietei. In general, companiile austriece si-ar dori mai multa transparenta, eficienta si consecventa in administratia publica, in special in ceea ce priveste achizitiile publice, imbunatatirea sistemului juridic pentru a facilita si mai mult realizarea investitiilor", a adaugat Rudolf Lukavsky.

Advantage Austria este organizatia austriaca oficiala de promovare a schimburilor comerciale internationale si cel mai mare furnizor de servicii in domeniul comertului international din lume. Advantage Austria are peste 100 de reprezentante in peste 70 de tari. Biroul din Bucuresti a fost infiintat in 1950, avand acum 12 angajati, la care se adauga un birou de marketing afiliat in Cluj cu doi angajati si un corespondent in Chisinau, Moldova.

 NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: