CE: Romania si Lituania au luat masuri adecvate pentru corectarea deficitului excesiv

Data publicarii: 22-09-2010 | Economie
Comisia Europeana a anuntat marti, in urma unei evaluari, ca Romania si Lituania au luat masuri adecvate pentru corectarea deficitului lor bugetar excesiv, in conformitate cu recomandarile Consiliului UE din 16 februarie.

'Lituania si Romania au luat masuri adecvate de corectare a deficitelor bugetare inregistrate. Ambele state sunt in curs de reducere a deficitului sub nivelul de 3% pana la data limita convenita, insa trebuie sa isi continue eforturile pentru ca acest obiectiv sa poata fi atins', a declarat comisarul pentru afaceri economice si monetare Olli Rehn.

Comisia considera ca cele doua state au luat masuri eficiente si ca, in prezent, nu sunt necesare etape suplimentare in cadrul procedurii de deficit excesiv.

La 16 februarie, Consiliul UE a recomandat Romaniei sa puna capat situatiei de deficit excesiv pana in 2012. Autoritatile romane ar trebui sa aduca deficitul public sub valoarea de 3% din PIB in mod credibil si durabil, prin masuri pe termen mediu.
'Pe baza informatiilor disponibile in prezent, se pare ca Romania a luat masuri eficiente. Implementarea unor masuri suplimentare de consolidare bugetara, ce reprezinta anual 5% din PIB (inclusiv reducerea cu 25% a salariilor din sectorul public, reducerea cu 15% a prestatiilor sociale cu exceptia pensiilor si cresterea TVA de la 19% la 24%) a readus Romania pe linia de plutire, in directia atingerii obiectivului unui deficit bugetar de 7,3 % din PIB in 2010, convenit in contextul programului de asistenta financiara multilaterala. In plus, nivelul ridicat de reportari in urma masurilor de consolidare bugetara din 2010 si economiile aditionale planificate in ceea ce priveste cheltuielile publice ar trebui sa permita reducerea suplimentara a deficitului sub valoarea de 5% din PIB in 2011', explica CE in evaluarea sa.

CE considera ca, in aceste conditii, obiectivul de reducere a deficitului sub 3% din PIB in 2012 pare realizabil.

In total, 24 de state membre ale UE fac in prezent obiectul unei proceduri de deficit excesiv si au primit recomandari din partea Consiliului UE prin care se stabilesc termene limita de corectare a deficitelor excesive, in perioada 2011 - 2014

sursa: AGERPRES

 


Ultimele stiri pe BankNews.ro: