Christine Lagarde: Taxele percepute de banci in Franta vor fi mult mai transparente din 2011

Data publicarii: 22-09-2010 | International
Taxele percepute de banci in Franta vor fi mult mai transparente si mai putin costisitoare datorita noilor masuri ce va fi introduse in 2011, a declarat, marti, ministrul francez de Finante, Christine Lagarde, transmite Dow Jones Newswires.

De la 1 ianuarie bancile din Franta vor trebui sa prezinte o lista de comisioane pentru zece din cele mai utilizate servicii, folosind o terminologie standard usor de inteles. Astfel, clientii vor putea compara mai usor costurile serviciilor bancare ale diverselor banci.

Autoritatea pentru Concurenta din Franta a amendat luni cu 384,9 milioane de euro 11 din principalele banci franceze, pe care le-a acuzat ca s-au inteles cu privire la costurile de operare pentru cecuri, estimand ca aceste banci au perceput clientilor cheltuieli nejustificate.

Autoritatea a sanctionat comisia care se ocupa de compensarea pierderilor pe care le provoca accelerarea operatiunilor cu cecurile. Obligate sa elibereze mai devreme sumele platite prin cec, bancile nu puteau plasa aceste fonduri pentru o perioada indelungata de timp, ceea ce ducea la o pierdere a veniturilor financiare. Din aceasta cauza, cele 11 banci vizate au aplicat nediferentiat, unui procent de 80 la suta din fondurile in cauza, un comision de 4,3 eurocenti pentru fiecare cec.

Bancile sanctionate sunt Credit Agricole, Societe Generale, BNP Paribas, Credit Mutuel, Credit industriel et commercial (CIC), Credit du Nord (grup Societe Generale), LCL (grup Credit Agricole), Banque Postale, BPCE, HSBC si Banque de France.

Grupul BPCE a fost cel mai puternic afectat, cu o amenda de 90,9 milioane de euro, urmat de Credit Agricole, cu o amenda de 82,9 milioane de euro.

Grupul Societe Generale este unul dintre cele mai mari grupuri financiare din zona euro. Cu peste 160.000 de angajati in intreaga lume, grupul isi desfasoara activitatea in jurul a trei mari activitati - banca de retail si serviciile financiare, gestiunea de active si serviciile pentru investitori. Grupul Societe Generale este a 11-a banca europeana si a sasea banca din zona euro.

In Romania, BRD - Groupe Societe Generale este a doua banca din Romania, cu active de peste 12 miliarde de euro. BRD-Groupe Societe Generale are un portofoliu de 2,2 milioane de carduri si opereaza o retea de peste 1.450 de ATM-uri si peste 20.000 POS-uri. Banca are peste 2,6 milioane de clienti si opereaza o retea de peste 930 de unitati.

sursa: AGERPRES
Ultimele stiri pe BankNews.ro: