UE sprijina sistemele de pensii private de tip Pilon II din Europa Centrala si de Est

Data publicarii: 23-09-2010 | Finante-Banci
Comisia Europeana va lua in calcul impactul bugetar al sistemelor de pensii private de tip Pilon II in analiza calitativa a structurii deficitelor bugetare din statele care au aplicat astfel de reforme, potrivit unei hotarari luate de Consiliul Ministrilor de Finante din UE, informeaza APAPR.

 Hotararea a fost luata de Consiliul Ministrilor de Finante din UE (ECOFIN) in cadrul intalnirii din data de 7 septembrie.

"Decizia autoritatilor europene este favorabila sistemelor de pensii private de tip Pilon II si vine ca raspuns al solicitarii oficiale a unui grup de 9 state (printre care si Romania), lansata de o initiativa APAPR desfasurata la Bruxelles in primavara acestui an. Noile instructiuni ("guidelines") adoptate de ECOFIN vor fi aplicate in implementarea procedurilor de analiza a bugetelor si deficitelor nationale, in cadrul mecanismelor Pactului de Stabilitate si Crestere", se arata intr-un comunicat emis joi de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Astfel, noile reglementari arata ca, in analiza calitativa a deficitului bugetar al unui stat, Comisia Europeana va lua in calcul si costul reformelor de tip Pilon II care presupun transferuri de contributii de la bugetul public catre fonduri private de pensii, spre administrare mai eficienta. Miza acestei masuri o reprezinta un cost bugetar al Pilonului II care variaza de la 0,3% din PIB anual in Romania pana la 1% in Suedia, 1,3% in Ungaria sau 1,6% in Polonia.

 "In analiza deficitului bugetar, raportul Comisiei Europene va lua in considerare implementarea unor reforme in domeniul pensiilor, daca acestea includ introducerea unui sistem de pensii private de tip multi-pilon, daca aceste reforme au un impact bugetar negativ asupra bugetului national. Acest impact provine din faptul ca anumite venituri, care erau anterior inregistrate ca venituri bugetare, sunt acum transferate catre fonduri private de pensii, iar anumite cheltuieli cu pensiile, care anterior erau in sarcina statului, vor fi in final platite de aceste fonduri de pensii private", se mai spune in comunicat.

 Romania este cel mai recent stat european care a introdus un sistem de pensii private de tip Pilon II. La fondurile de pensii private obligatorii contribuie in prezent 5,1 milioane de participanti, dintre care peste 2 milioane au intrat in sistem pe baze voluntare, neobligati de lege. Pana in prezent, fondurile au incasat sub forma de contributii sume totale de 3,3 miliarde de lei, avand in administrare active nete de 3,85 miliarde de lei (diferenta reprezentand profitul net realizat din investitii, in beneficiul salariatilor). Rezultatul corespunde unui randament mediu anualizat de peste 16%, comparativ cu o inflatie medie anuala de 6%, ambele fiind masurate intre lansarea sistemului in 2008 si pana in prezent.

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: