ALB: Firmele de leasing aveau 9.000 de contracte in asteptarea executarii silite la finalul lui 2009

Data publicarii: 23-09-2010 | Finante-Banci

 Firmele de leasing aveau, la finalul lui 2009, circa 9.000 de contracte in asteptarea incuviintarii executarii silite a bunurilor, ceea ce a condus la o crestere a costurilor operationale, de asigurare a acestor bunuri si de provizionare, a declarat joi secretarul general al ALB Romania.

Curtea Constitutionala a modificat, in mai 2009, procedura de executare silita a clientilor agentilor economici privati care sunt rau-platnici, introducand obligativitatea obtinerii acordului unui judecator pentru a incepe executarea bunurilor.

"In urma acestei decizii, aproximativ 9.000 de contracte erau anul trecut in asteptarea incuviintarii executarii silite. Suma blocata a generat la randul ei costuri operationale, de asigurare a bunurilor, in conditiile in care clientii nu-si mai asuma obligatia acestora", a mentionat secretarul general al Asociatiei Societatilor Financiare - ALB Romania, Adriana Ahciarliu. Ea a estimat ca soldul celor 9.000 de contracte era de 120 - 150 milioane euro la finalul anului trecut.

Ahciarliu a mentionat ca statul are de asemenea un avantaj in urma acestei decizii, in conditiile in care nu mai incaseaza TVA de la companiile de leasing.

Piata romaneasca de leasing a scazut cu 30% in primele sase luni din acest an fata de perioada simlara din 2009, ajungand la o valoare a bunurilor finantate de 543,72 milioane euro, in urma caderii afacerilor pe toate segmentele.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: