Romania acorda 8 milioane de euro pentru sinistratii din Republica Moldova

Data publicarii: 24-09-2010 | Diverse
Romania aloca circa 8 milioane de euro, din totalul celor 25 milioane prevazute ca ajutor financiar acordat Republicii Moldova in acest an, pentru construirea de case persoanelor care au avut de suferit in urma inundatiilor din aceasta vara.

In acest sens, aflata in vizita la Chisinau, ministrul dezvoltarii regionale si turismului Elena Udrea a semnat Protocolul aditional la acordul intre cele doua guverne. In conformitate cu acest protocol, din cele 25 milioane de euro preconizate pentru acest an, prevazute pentru infrastructura rutiera si reabilitarea institutiilor de invatamant, Romania acorda materiale de constructie in valoare de opt milioane de euro pentru zonele afectate de inundatii.

Udrea a precizat ca celelalte 17 milioane de euro vor fi utilizate in conformitate cu Acordul initial, mentionand ca exista deja o lista de circa 500 de proiecte trimise la Bucuresti de institutii din Republica Moldova.

Ministrul roman a avut si o intrevedere cu presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, pe care l-a asigurat ca acordarea ajutorului promis de 100 de milioane de euro este o prioritate pentru ministerul sau si pentru guvernul Romaniei.

Ulterior, ea a vizitat localitatea Cotul Morii, unde sunt construite circa 560 de case, in locul celor inundate, inclusiv cu ajutorul material oferit de Romania.

Elena Udrea a fost insotita de Mihai Ghimpu, desi in program era anuntat ca la Cotul Morii urma sa se intalneasca cu premierul de la Chisinau, Vlad Filat. Serviciul de presa al guvernului moldovean a comunicat ca Filat a renuntat la aceasta deplasare din cauza unor modificari in programul sau.

In acelasi timp, Ghimpu a spus ca a dorit sa meaga la Cotul Morii, si ca 'e normal sa fiu acolo unde sunt probleme'.

Elena Udrea a evitat sa comenteze aceasta situatie, mentionand ca pentru ea a fost important sa mearga la Cotul Morii si sa vada cum deruleaza procesul de constructie a noilor case.

Ministrul roman a mers la Chisinau si pentru a discuta noi posibilitati de dezvoltare a turismului in cele doua state. In acest sens, ea a declarat ca doreste crearea unei destinatii turistice comune Romania-Republica Moldova pentru promovarea turismului in cele doua state. Udrea a mentionat ca se duc discutii in privinta crearii unui 'Drum al vinului', precum si a altui produs turistic, 'Drumul manastirilor'.

Sursa: AGERPRES
Ultimele stiri pe BankNews.ro: