Presedintele BERD: Criza datoriilor se va face simtita timp de o generatie

Data publicarii: 24-09-2010 | Finante-Banci
Criza datoriilor publice va avea repercusiuni 'timp de o generatie' asupra contribuabililor tarilor occidentale, a estimat joi presedintele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Thomas Mirow, transmite AFP.

Intr-un discurs rostit in cadrul Reform Club din Londra, presedintele BERD a apreciat ca explozia datoriilor de stat este 'fara indoiala consecinta directa cea mai daunatoare a crizei', ingreunand reluarea cresterii economice.

Datoriile de stat au influenta atat asupra finantelor publice, cat si a capacitatii bancilor de a imprumuta sectorul privat, a subliniat Mirow. 'Cresterea puternica a datoriilor suverane va avea consecinte asupra contribuabililor occidentali timp de o generatie', a estimat Mirow, observand totusi ca tarile din Europa de Est si Asia Centrala unde intervine BERD 'au fost mai putin afectate'.

In consecinta, presedintele BERD a pledat in favoarea unor politici bugetare riguroase. Dincolo de presiunea pietelor financiare, a explicat el, reducerea deficitelor se impune pentru a ridica un climat de incertitudine 'care mineaza increderea consumatorilor' si ingreuneaza cresterea.

In plus, Mirow a cerut Uniunii Europene sa-si accelereze eforturile pentru a creste competivitatea si buna guvernare a statelor europene.

Sursa: AGERPRES
Ultimele stiri pe BankNews.ro: