Tanasescu: Discutiile din cadrul FMI vor conduce la eliberarea celei de-a sasea transe de imprumut

Data publicarii: 24-09-2010 | Economie
Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat joi seara, laThe Money Channel, ca mesajul primit la Washington cu privire la Legea pensiilor este acela ca ea a fost aprobata de Parlament si, de aceea, discutiile de vineri vor conduce la eliberarea celei de-a sasea transe de imprumut.

Conducerea executiva a Fondului Monetar International (FMI) va discuta vineri raportul privind ultima evaluare a acordului stand-by cu Romania, in urma caruia ar putea decide eliberarea celei de-a sasea transe de imprumut, in valoare de 900 milioane de euro.

"Mesajul primit la Washington este ca Legea pensiilor a fost apobata de Parlament. Institutia nu este cea care intervine in problemele domestice ale acestei tari. Cele doua actiuni proritare se considera indeplinite, FMI va lua in discutie eliberarea transei pentru Romania. Discutiile vor fi bune, din ce am discutat cu cei din board exista o sustinere a Romaniei in acest sens. (…)Boardul va avea o actiune pozitiva maine (vineri, n.r.), cred ca va exista o aprobare, banii vor fi pusi la dispozitia Romaniei saptamana viitoare, suma va intra integral la BNR", a spus Tanasescu.

Reprezentantul Romaniei la FMI a adaugat ca exista si semne de ingrijorare pe care membrii boardului o au fata e problema arieratelor si a sfatuit Guvernul sa ia masuri pentru ca stocul arieratelor sa scada mai accelerat. El a adaugat ca, daca se va decide ca Legea pensiilor este neconstitutionala si nu va fi adoptata, se vor relua discutiile dintre Fond si Romania, pentru a completa aceasta problema, Legea pensiilor fiind una absolut necesara, in ciuda faptului ca este una nepopulara.

"Legea vine si face o tranzitie pe termen mediu. Aceasta lege nu se opereaza de maine poimaine, face un cadru pentru anii care urmeaza, pentru ca in cinci - sase ani, fondul de pensii sa nu mai fie deficitar. E clar ca aceasta lege este imperios necesara pentru sanatatea finantelor publice si a fondului de pensii", a explicat Tanasescu.

Daca Romania va obtine vineri aviz favorabil, FMI va elibera cea de-a sasea transa, in valoare de 900 de milioane euro,din acordul de finantare semnat in primavara anului trecut.

Ultima misiune de evaluare a FMI s-a incheiat la inceputul lunii august, concluzia fiind aceea ca Romania si-a indeplinit majoritatea criteriilor de performanta, cu exceptia plafonului pentru arierate si a tintei indicative pentru cheltuielile curente. Prin continutul scrisorii suplimentare la acordul de imprumut, redactata in urma ultimei misiuni, Guvernul s-a angajat, printre altele, sa concedieze peste 70.000 de bugetari pana la finele acestui an.

Totodata, Uniunea Europeana a acordat joi Romaniei cea de-a treia transa, in valoare de 1,15 miliarde euro, din imprumutul agreat in anul 2009 pentru sprijinirea balantei de plati, dupa ce Comisia Europeana a evaluat pozitiv punerea in aplicare, de catre autoritati, a programului de politici economice convenit.

Pana in momentul de fata, Romania a primit 10,7 miliarde euro de la Fondul Monetar International, 3,7 miliarde euro de la Comisia Europeana si alte 300 de milioane de euro de la Banca Mondiala.

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: