Boardul FMI va discuta vineri ultimul raport al misiunii Fondului in Romania

Data publicarii: 24-09-2010 | Economie
Boardul Fondului Monetar International va analiza vineri, 24 septembrie, raportul misiunii FMI privind revizuirea modului in care Romania si-a indeplinit obligatiile asumate in cadrul Acordului Stand-By, derulate in perioada 26 iulie - 4 august 2010.

Potrivit reprezentantului Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, exista toate conditiile ca analiza raportului si a Scrisorii Suplimentare de Intentie sa fie una pozitiva.

'Board-ul FMI va discuta vineri a cincea revizuire a programului cu Romania, iar Raportul care va fi prezentat arata foarte clar ca masurile introduse la inceputul lunii iulie, privind bugetul statului, sunt eficiente si vor conduce, in 2010 si 2011, la atingerea tintelor de deficit fiscal stabilite. Nu in ultimul rand, in Raport se arata ca exista o consecventa in aplicarea acestor masuri, impopulare, dar foarte necesare pentru sanatatea viitoare a finantelor romanesti', a declarat pentru AGERPRES Mihai Tanasescu.

In conditiile in care acest raport va fi aprobat, va fi eliberata si cea de-a cincea transa a imprumutului, in valoare de peste 900 milioane euro (769 milioane DST), din imprumutul de 12,9 miliarde de euro acordat de FMI.

Pana in prezent, Romania a primit aproape 10,7 miliarde de euro de la FMI, 2,5 miliarde de euro de la Uniunea Europeana si 300 de milioane de euro de la Banca Mondiala.

In conformitate cu intelegerile de la Bucuresti, deficitul bugetar pe 2010 a fost mentinut la 6,8 la suta, ceea ce, in conditiile revizuirii cu -1,9 la suta a previziunii privind reducerea PIB, a impus cresterea TVA cu cinci puncte procentuale, pana la 24 la suta, reducerea cu 25 la suta a salariilor angajatilor din sectorul public si diminuarea pensiilor speciale, urmand ca personalul bugetar sa fie redus substantial.

Conform declaratiilor ministrului Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, sunt si doua conditii, una legata de arierate, care se ridica la 1,95 miliarde de lei, iar alta de aprobarea Legii pensiilor.

sursa: AGERPRES

 


Ultimele stiri pe BankNews.ro: