Fermierii vor ca marii proprietari de terenuri sa nu fie sprijiniti de PAC

Data publicarii: 24-09-2010 | Economie
Viitoarea politica agricola comuna (PAC) a Uniunii Europene ar trebui sa ii sprijine numai pe fermierii activi, nu si pe marii proprietari de terenuri precum familia regala britanica, apreciaza liderul companiei de lobby Copa-Cogeca, Pekka Pesonen, care sustine interesele agricultorilor europeni, noteaza vineri EurActiv.

Pesonen este de parere ca platile directe catre fermieri trebuie sa fie mentinute si in viitoarea PAC, ale carei principale directii vor fi anuntate de Comisia Europeana in luna noiembrie. El afirma insa ca platile trebuie sa fie redirectionate catre 'fermierii activi' mai degraba decat spre detinatorii de terenuri care nu desfasoara activitate agricola.

"Copa-Cogeca a spus foarte clar ca am vrea sa avem o PAC care sa fie orientata spre fermierii activi si intreprinzatori care furnizeaza alimente si servicii. Acest lucru inseamna ca astfel de forme de proprietate (marii detinatori de terenuri) nu pot fi si nu trebuie sa fie un motiv pentru indiferent ce fel de plati', a subliniat Pekka Pesonen.

De aceeasi parere este si Jack Thurston, co-fondator al organizatiei neguvernamentale framsubsidy.org. 'Daca detii mult teren, obtii multi bani prin PAC, este ceva mai degraba automat'. In opinia sa, marii beneficiari actuali de pe urma PAC includ familia regala britanica, printul Albert de Monaco, ducesa Alba a Spaniei sau aristocratia germana.

PAC este un sistem de programe si subventii agricole ale UE care, potrivit datelor Comisiei Europene, il costa pe fiecare cetatean al UE in jur de 30 de eurocenti pe zi. Cu o valoare anuala de aproape 53 miliarde euro, PAC reprezinta actualmente 40% din bugetul UE, comparativ cu aproape 71% in anul 1984. Comisia Europeana se asteapta ca acest procent sa scada la 33% in anul 2013.

sursa: AGERPRES

 

Ultimele stiri pe BankNews.ro: