Fuziunea sau divizarea firmelor nu va mai putea fi blocata de creditori

Data publicarii: 30-09-2010 | Economie
Guvernul a decis ca datoriile sa nu mai fie un impediment in divizarea sau fuziunea firmelor cu conditia ca acestea sa ofere garantii ca va achita creantele catre creditori, in caz contrar recurgandu-se la executare silita a debitorului.

Executivul a hotarat sa modifice Legea societatilor comerciale astfel incat creditorii firmelor sa nu mai bloca divizarea sau fuziunea firmelor cu datorii, secretarul de stat in Ministerul Justitiei, Alina Bica motivand decizia prin faptul ca durata proceselor in care creditorii formulau opozitie dura foarte mult. "In prezent, in momentul in care o societate comerciala doreste sa fuzioneze cu o alta societate comerciala, sau doreste sa urmeze procedura divizarii si acea societate comerciala are anumite datorii catre anumiti creditori, creditorii respectivi pot sa formuleze opozitie in fata instantei de judecata si procedura fuziunii este suspendata de drept. S-a constatat ca, de multe ori, procesele durau un an, doi, trei, patru ani de zile, situatie in care, fuziunea sau divizarea - care sunt recunoscute ca si metode de reorganizare a unei societati comerciale - erau oprite", a declarat Bica.

Pe de alta parte, firmele datornice vor trebuie sa ofere garantii creditorilor ca vor fi achitate cu prioritate creantele respective. "S-a mers pe ideea conservarii drepturilor creditorului, in sensul ca, in mod obligatoriu, societatea debitoare care urmeaza sa fuzioneze sau sa se divida trebuie sa constituie garantii adecvate pentru creditor, astfel incat acesta sa fie satisfacut in drepturile sale si sa aiba garantia ca pe viitor isi va recupera creanta de la viitoarea societate", a precizat Alina Bica. In cazul in care societatea debitoare nu va constitui aceste garantii, atunci instanta va permite inceperea procedurii executarii silite.

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: