Piata pensiilor facultative a sporit in septembrie cu circa 5%, la aproape 300 milioane lei

Data publicarii: 04-10-2010 | Finante-Banci
Volumul total de active nete administrate de fondurile de pensii facultative (pilon III) a ajuns la aproape 300 milioane lei (70 milioane euro) la sfarsitul lui septembrie, in crestere cu circa 5% fata de august, a anuntat luni Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Fondurile de pensii private facultative au obtinut in primele noua luni un randament mediu de 10,2%, iar de la lansare (mai 2007) si pana in prezent, randamentele investitionale medii anuale sunt de 9,3%.

"In pofida recesiunii prelungite si a conditiilor nefavorabile de pe pietele financiare, fondurile de pensii au continuat sa investeasca prudent si profitabil, consolidandu-si rezultatele pozitive de pana in prezent. Acest fapt nu face decat sa demonstreze caracterul viabil pe termen lung al sistemului de pensii private, care a traversat cu succes aceasta perioada de riscuri si incertitudini economice si financiare", a declarat presedintele APAPR, Crinu Andanut.

Activele cumulate ale fondurilor de pensii private obligatorii si facultative au depasit 4,18 miliarde de lei la sfarsitul lunii septembrie, echivalentul a 980 de milioane de euro.
   
Pe piata pensiilor private facultative sunt active 13 fonduri: ING Clasic si ING Optim (administrate de ING Asigurari de Viata), BCR Prudent (administrat de BCR Asigurari de Viata), Pensia Mea (administrat de Aviva Asigurari de Viata), AZT Moderato si AZT Vivace (administrate de Allianz-Tiriac Fond de Pensii Facultative), OTP Strateg (administrat de OTP Garancia Asigurari), Raiffeisen Acumulare (SAI Raiffeisen Asset Management), Concordia Moderat (Asirom-Concordia Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative SA), Eureko Confort (Eureko Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private), BRD Primo si BRD Medio (administrate de BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private) si Stabil (Generali Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private).

 

NewsIn