ANPC a dat in septembrie amenzi de 755.700 lei pentru incalcarea legii la vanzarile de soldare

Data publicarii: 05-10-2010 | Diverse
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a organizat in septembrie o actiune de verificare a respectarii prevederilor legale privind protectia consumatorilor in cadrul vanzarilor de soldare, in urma careia au fost au fost aplicate amenzi in valoare de 755.700 lei.

"Au fost controlati 531 de operatori economici, la 408 din acestia (76,84%) constatadu-se abateri de la prevederile legale privind protectia consumatorilor. Au fost aplicate 258 de amenzi contraventionale, in valoare de 755 700 lei si 199 de avertismente. La toti operatorii economici la care s-au constatat nereguli s-a dispus oprirea temporara a comercializarii produselor", se arata intr-un comunicat transmis luni de ANPC.

Printre abaterile constatate se numara nerespectarea prevederilor legale privind anuntarea vanzarii de soldare, nerespectarea regulilor de fixare a preturilor in cadrul vanzarilor cu pret redus (fie ele de soldare, de lichidare sau promotionale) sau nerespectarea regulilor de publicitate in cadrul vanzarilor cu pret redus.

Astfel, potrivit ANPC, vanzarile de soldare se pot efectua numai de doua ori pe an, timp de 45 de zile, in perioada 15 ianuarie-15 aprilie si in perioada 1 august-31 octombrie. Comerciantii au obligatia de a notifica primaria din raza careia isi desfasoara activitatea cu cel putin 15 zile inainte de inceperea actiunii de vanzare de soldare.

Totodata,  anunturile privind vanzarea de soldare trebuie sa specifice data de debut a vanzarii si durata acesteia, precum si sortimentul de marfuri supus soldarii. Orice anunt de reducere de pret trebuie sa fie vizibil, lizibil si fara echivoc pentru fiecare produs sau grupa de produse identice.

 

NewsIn