Ministrul Finantelor a comunicat protestatarilor ca s-au facut demersuri pentru marirea salariilor

Data publicarii: 14-10-2010 | Finante-Banci
Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a comunicat participantilor la protest ca s-au facut demersuri ca salarizarea personalului ministerului sa se ridice la nivelul de salarizare din celelalte institutii bugetare, prin Legea de aprobare a modificarilor Ordonantei Guvernului nr.1/2010.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a transmis un comunicat ca reactie la protestul de miercuri care are loc la sediul ministerului.

"Cunoscand situatia dificila a angajatilor, in urma cu aproximativ o luna, Ministrul Finantelor Publice - Gheorghe Ialomitianu a facut demersuri ca prin Legea de aprobare a modificarilor Ordonantei Guvernului nr.1/2010 salarizarea personalului ministerului finantelor publice sa se ridice la nivelul salarizarii din celelalte institutii bugetare. In acest moment, proiectul de modificare este in plenul Camerei Deputatilor pentru a fi supus votului final. Actul normativ isi va produce efectele imediat dupa publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei", se arata in comunicat.

MFP sustine ca salariile angajatilor din minister se claseaza pe ultimul loc in sistemul bugetar. Pana in luna iulie 2010, salariul unui angajat al Ministerului Finantelor Publice era compus din salariul de baza plus stimulente, care, conform legii, se acordau in functie de reultatele fiecarui angajat. In timp, stimulentele au devenit parte a venitului fiecarui angajat.

"De altfel, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a comunicat demersurile facute tuturor participantilor la protest si a raspuns tuturor intrebarilor care i-au fost adresate. Mai mult, a desemnat o echipa din conducerea ministerului pentru a continua discutiile cu reprezentantii angajatilor", se mai arata in comunicat.

Cateva sute de angajati ai Ministerului Finantelor Publice au incetat miercuri lucrul, nemultumiti de faptul ca nu si-au mai primit stimulentele, a caror valoare poate ajunge la nivelul unui salariu brut, de doua luni, spunand ca nu mai pot avea un trai decent, in conditiile in care salariile le-au fost reduse.

Inaintea remanierii fostului ministru de Finante Sebastian Vladescu, presedintele Traian Basescu ii reprosa acestuia ca la minister inca se acordau stimulente. De altfel, seful statului i-a avertizat ulterior pe noii ministri ai Finantelor si Muncii sa nu repete "eroarea de sfidare a opiniei publice" pe care au facut-o predecesorii lor, cand au acordat stimulente oamenilor din minister, in conditiile in care bugetarilor li se cere solidaritate pe fondul crizei economice.

Sebastian Vladescu declara, la momentul remanierii, ca decizia de a acorda stimulente personalului din subordinea sa ii apartine, iar intre el si presedintele Traian Basescu exista o divergenta de opinii de mai multa vreme pe aceasta chestiune.Vladescu explica atunci ca, fara stimulente, salariul personalului ar fi scazut foarte mult, ceea ce ar fi facut dificil de condus institutia.

Noul ministru al Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a precizat ulterior ca stimulentele trebuie eliminate pentru nu crea avantaje unor functionari in defavoarea altora, mai ales intr-o perioada de criza.

 

NewsIn