Protestul angajatilor de la Finante va continua si joi, dupa esecul negocierilor cu Ialomitianu

Data publicarii: 14-10-2010 | Actualitate
Cateva sute de angajati ai Ministerului Finantelor se afla joi dimineata pe holurile institutiei, hotarati fiind sa nu plece pana nu isi primesc drepturile salariale, dupa ce protestul a continuat si pe parcursul noptii, negocierile purtate cu ministrul Gheorghe Ialomitianu soldandu-se cu un esec.

Presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Finante, Vasile Marica, a declarat ca discutiile purtate in noaptea de miercuri spre joi cu ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu,au esuat, iar negocierile vor continua.

"Discutiile au esuat. Daca ministrul vrea sa mai discute cu noi, suntem aici", a spus Marica.

In noaptea de miercuri spre joi, putin dupa miezul noptii, ministrul Gheorghe Ialomitianu s-a intors la minister pentru a discuta cu liderii de sindicat, insa negocierile au esuat. Miercuri seara, Ialomitianu se baricadase in biroul sau de furia angajatilor suparati ca nu si-au primit stimulentele de pe ultimele doua luni si care ii cereau demisia. Dupa o ora, a reusit sa paraseasca sediul ministerului cu ajutorul ofiterilor SPP.

"Atat timp cat le doresc binele si asigur un sistem de salarizare echitabil, nu am de ce sa-mi dau demisia, pentru ca in Finante sistemul de salarizare a fost incorect. Actualul sistem de stimulente nu este un sistem care respecta legea. Atat timp cat indicatorii nu sunt depasiti, incasarile nu sunt la nivelul  planificat, Romania are 32% venituri bugetare, Bulgaria are 40%", a spus miercuri seara Ialomitianu.

Cateva sute de angajati ai Ministerului Finantelor Publice au incetat miercuri lucrul, nemultumiti de faptul ca nu si-au mai primit stimulentele de doua luni, spunand ca nu mai pot avea un trai decent, in conditiile in care salariile le-au fost reduse.

Primii bugetari care au intrerupt lucrul miercuri au fost cei din Bucuresti, de la Ministerul Finantelor. Cu acestia s-au solidarizat angajatii din Ministerul Muncii, de la inspectorate teritoriale de munca, precum si de la case de pensii.

Proteste similare cu cele din Capitala au fost declansate in Constanta, Timisoara, Deva, Ploiesti, Galati, Iasi, Teleorman si Brasov.

Acordarea sporurilor pentru personalul din Ministerul Finantelor Publice a fost unul dintre reprosurile presedintelui Traian Basescu la momentul remanierii fostului ministru al Finantelor, Sebastian Vladescu. Presedintele i-a avertizat pe noii ministri ai Finantelor si Muncii, Gheorghe Ialomitianu si Ioan Botis, sa nu repete "eroarea de sfidare a opiniei publice" pe care au facut-o predecesorii lor cu o luna in urma, cand au acordat stimulente oamenilor din minister, in conditiile in care bugetarilor li se cere solidaritate.

Fostul ministru al Finantelor Sebastian Vladescu, a declarat, la inceputul lunii septembrie, la plecarea din minister, ca decizia de a acorda stimulente personalului din subordinea sa ii apartine, iar intre el si presedintele Traian Basescu exista o divergenta de opinii de mai multa vreme pe aceasta chestiune. "Exista o divergenta de opinie intre mine si presedinte de foarte multa vreme. Fiecare dintre noi si-a mentinut punctul de vedere. Eu mi-am asumat aceasta acordare de stimulente personalului din Ministerul Finantelor", a precizat Vladescu.

Vladescu a explicat decizia prin faptul ca, fara stimulente, salariul personalului ar fi scazut foarte mult, ceea ce ar fi facut dificil de condus institutia. "Motivatia era diferenta de salarizare intre Ministerul Finantelor si ceilalti bugetari. Am facut o declaratie acum cateva luni, din acest punct de vedere a fost o eroare la scrierea legii 330 anul trecut, cand in lege s-au introdus sporurile, dar nu s-au introdus stimulentele. Ministerul Finantelor nu avea sporuri, avea stimulente. Ele au ramas pe dinafara si, in cazul in care ar fi disparut, personalul din cadrul ministerului, cu tot cu reducerea de 25%, ar fi pierdut aproape 60% din venituri, ceea ce facea foarte greu de administrat aceasta institutie", a spus atunci Vladescu.

Miercuri seara, fostul ministru de Finante, Sebastian Vladescu, a precizat intr-o emisiune televizata ca isi mentine declaratia facuta la plecarea din Guvern in legatura cu acordarea stimulentelor catre angajatii din Ministerul de Finante.

 

NewsIn