Minea (Romalimenta): este inadmisibil sa avem TVA de 5% la carne proaspata, dar de 24 la suta la carnati

Data publicarii: 21-10-2010 | Diverse

Legea privind reducerea cotei de TVA la 5% pentru alimentele de baza in forma in care a trecut de plenul Camerei Deputatilor este complet neclara si nu va ajuta la reducerea evaziunii din industria alimentara, a declarat, pentru AGERPRES, Sorin Minea, presedintele Asociatiei Romane a Carnii si presedinte al Patronatului din Industria Alimentara Romalimenta.

"Este inadmisibil sa aprobi o lege care contine formulari gresite, fara gama completa a produsului. In forma in care arata legea inseamna ca vom lua carne proaspata cu TVA de 5 la suta, iar carnatii cu TVA de 24 la suta, pentru ca produsele din carne nu sunt incluse la categoria alimentelor cu o cota redusa de TVA", a precizat Minea.

Acesta a afirmat ca aceeasi anomalie se inregistreaza la paine si lapte, deoarece legea nu contine toata gama produselor, respectiv paine si produse de panificatie, lapte si produse lactate.

Potrivit sursei citate, in Parlament erau doua proiecte de lege referitoare la reducerea cotei de TVA la 5%, unul initiat de senatorul Dan Voiculescu, care "era mult mai bine facut si mult mai clar", iar cel de-al doilea proiect, cel care a trecut in Camera a fost o varianta depusa de PSD, "cu mai multe formulari gresite".

Actul normativ adoptat marti cu unanimitatea deputatilor prezenti - 290 voturi - vizeaza modificarea Codului fiscal si prevede aplicarea cotei reduse de 5% asupra bazei de impozitare pentru livrarea de paine, carne, lapte, ulei vegetal si zahar, precum si pentru livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. In punctul de vedere transmis, Executivul a aratat ca nu sustine aceasta initiativa legislativa. Proiectul, depus la Parlament in 2009, are ca initiatori 56 de senatori si deputati de la PSD, PNL dar si fosti sociali-democrati in prezent membrii ai UNPR.

Liderul deputatilor PDL Mircea Toader a declarat, miercuri, ca adoptarea initiativei privind reducerea TVA la 5% pentru alimentele de baza reprezinta o eroare de vot a alesilor democrat-liberali pe care si-o asuma, aratand ca grupul sau va depune o initiativa pentru revenirea la forma initiala a taxei. "Din greseala (n.r. a fost votata reducerea TVA la alimentele de baza). Dintr-o eroare, fiind foarte multe rapoarte de respingere si toate fiind cu PLX si Cod Fiscal", a spus democrat-liberalul. 

Sursa: AGERPRES