Executia bugetului pana la finele lui 2010 si salariul minim pe economie, analizate de autoritati si reprezentantii FMI

Data publicarii: 22-10-2010 | Economie
Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat, joi, ca discutiile de la Ministerul de Finante s-au bazat pe punctele existente ale acordului cu FMI si CE, pe tintele la 30 septembrie, dar si pe executia bugetului pana la finele lui 2010.

"Am discutat, de asemenea, si bugetul pe 2011, modul cum va fi finalizat in perioada urmatoare, dar si unele aspecte ale salariului minim pe economie, ale stabilitatii sistemului fiscal si despre problema arieratelor, care inca exista. Vrem sa vedem si masurile necesare ca soldul acestora sa inregistreze un declin in perioada trimestrelor care urmeaza", a declarat, joi, pentru un post privat de televiziune, Mihai Tanasescu.

Acesta a subliniat ca discutiile au vizat si sistemul actual de taxe si impozite, reprezentantii FMI exprimandu-si convingerea ca vor fi mentinute in perioada urmatoare.

In opinia reprezentantului FMI, rumorile din presa legate de scaderea sau nescaderea taxei si a contributiilor creaza o confuzie, iar aceste subiecte nu au fost inca abordate cu autoritatile.

In ceea ce priveste salariul minim, oficialul FMI considera ca trebuie discutate avantajele si dezavantajele, care sunt elementele pe termen mediu si lung, iar tehnicienii celor doua parti sa faca calcule. "Sper ca spre sfarsitul saptamanii sa avem o evaluare pentru a lua o decizie in acesta privinta", a adaugat reprezentantul Romaniei la FMI.

Acesta a adaugat ca FMI si-a exprimat ingrijorarea fata de legile votate marti in Parlament, de reducere a TVA pentru alimentele de baza si neimpozitarea pensiilor cu o valoare sub 2.000 de lei, dar ca au primit asigurari din partea autoritatilor ca acestea vor intra intr-o procedura speciala si ca efectele fiscale pe 2011 si 2012 nu vor avea valoare.

In ceea ce priveste tinta de deficit fiscal pentru 2011, Tanasescu a subliniat ca aceasta este o tinta finala si este nenegociabila, fiind de 4,4 la suta din PIB. "Vom lua in discutie si aceste posibile noi legi si vom lua in calcul alternative, vom face ajustarile necesare in cadrul acestui deficit", a mai spus Tanasescu.

Potrivit acestuia, misiunea FMI are programata intalniri cu toate partidele politice inclusiv cu reprezentantii PSD, "cu care sper ca ne vom vedea in cursul saptamanii viitoare"

 

sursa: Agerpres