Legea pensiilor a fost amendata substantial de opozitie in Comisia de munca a Senatului

Data publicarii: 27-10-2010 | Politica
Comisia de munca a Senatului a dat marti raport de admitere cu amendamente la Legea pensiilor, stabilind, printre altele, ca punctul de pensie sa fie 45% din salariul mediu brut, iar categoriile care beneficiau de pensii speciale, cum ar fi militarii, sa nu mai intre sub incidenta actului normativ.

Dupa ce Comisia a hotarat, cu majoritate de voturi, ca Legea pensiilor poate fi modificata in ansamblul ei, senatorii au luat in discutie toate amendamentele depuse de PSD si PNL. Printre amendamentele care au fost adoptate marti, si care a transformat substantial forma agreata de Guvern, se numara cel care stabileste punctul de pensie de 45% din salariul mediu brut, si cel prin care sunt eliminatedin Legea pensiilor categoriile care primesc pensii speciale.  Acest lucru inseamna ca cel putin teoretic pensionarea militarilor, magistratilor si alte categorii profesionale nu se va mai face cum a dorit Guvernul prin legea unitara a pensiilor, ci prin legi speciale, ca pana acum.

Senatorii au mai decis si ca stagiul complet de cotizare sa fie de 30 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati, iar stagiul minim de 10 ani, fata de 15 ani, cat este in forma legii trimisa spre promulgare.

O alta modificare a fost adusa titlului actului, care se va numi acum "Legea privind sistemul de pensii".

In ceea ce priveste varsta de pensionare, Comisia de munca a Senatului a adoptat cu majoritate de voturi ca varsta de pensionare a femeilor sa fie 60 de ani, iar a barbatilor de 64 de ani, ministrul Ioan Botis parasind nemultumit lucrarile sedintei. Decizia a fost luata dupa ce senatorii puterii si ai opozitiei s-au contrat peste o ora, in debutul sedintei, pe oportunitatea modificarii intregii Legi a pensiilor sau doar a cererii de reexaminare.

Din partea opozitiei, la lucrarile Comisiei au participat toti cei sase membri, reprezentantii Coalitiei avand doar trei, din cinci, reprezentanti: Petru Basa, Cristian Radulescu si Alexandru Mocanu. A lipsit reprezentantul UDMR in comisie, Almos Albert, si pedelistul Ion Ruset.

Practic, deciziile luate in Comisia senatoriala restabilesc forma Legii pensiilor asa cum a iesit ea din Comisia de Munca a Camerei, inainte de a intra in atentia deputatilor, in controversata sedinta de plen, pe 15 septembrie. Si atunci, opozitia, profitand de majoritatea fragila a coalitiei, stabilise in comisia de munca a Camerei ca punctul de pensie sa reprezinte cel putin 45% din valoarea salariului mediu brut, in loc de 732,8 lei, cat propusese Guvernul. De asemenea, ca si senatorii, si deputatii au scos atunci din lege cadrele militare, politistii si functionarii publici din administratia penitenciarelor, domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale. Deputatii din Comisia de Munca nu au fost insa in luna septembrie la fel de generosi ca senatorii in privinta varstei de pensionare. Atunci, comisia Camerei stabilise ca varsta de pensionare pentru femei sa fie de 63 ani, iar pentru barbati de 65 ani. Toate aceste decizii au fost invalidate de plenul Camerei, insa prin deciziile senatorilor de marti din Comisia de munca, forma agreata de opozitie a fost restabilita.

Pentru actuala coalitie este esential ca Legea pensiilor sa ramana in forma trimisa de Guvern. Premierul Boc a declarat, in cadrul dezbaterii din Camera Deputatilor pe marginea Legii pensiilor, pe 15 septembrie, ca neadoptarea actului normativ va duce la dublarea subventiei pentru aceste prestatii sociale, pana in 2012 putandu-se ajunge la alocarea a 6 miliarde euro, bani care ar fi putut merge la investitii. Acesta a precizat ca neadoptarea Legii pensiilor va face ca subventiile de la bugetul de stat acordate fondului de pensii sa creasca in continuare, limitand astfel fondurile care pot fi acordate investitiilor. Primul-ministru a estimat la trei miliarde de euro subventia pentru fondul de pensii in anul 2011, daca Legea pensiilor este adoptata, in caz contrar subventia ridicandu-se la cinci miliarde, suma ce ar putea sa creasca la sase miliarde in 2012.

De altfel, adoptarea Legii unitare a pensiilor este un angajament asumat de Guvern fata de FMI. Marti seara, la ora 19.00 are loc o sedinta a Coalitiei, cu participarea delegatiei FMI, nefiind excluse discutii despre acest incident de la Senat, care a permis modificarea substantiala a acestui act normativ. 

 

NewsIn