Stolojan:FMI considera ca aplicarea retroactiva a OUG 50 pericliteaza stabilitatea sistemului bancar

Data publicarii: 01-11-2010 | Finante-Banci
Prim-vicepresedintele PDL Theodor Stolojan spune ca reticentele FMI fata de OUG 50 au drept cauza consecintele unei eventuale aplicari retroactive si a aratat ca oficialii Fondului considera ca recalcularea creditelor ar pune in pericol stabilitatea sistemului bancar din Romania.

"FMI-ul este ingrijorat de consecintele aplicarii retroactive. Intr-adevar, daca aplici retroactiv prevederile ordonantei 50, bancile se trezesc in situatia unor pierderi destul de mari, pentru ca sistemul pe care bancile l-au practicat a fost urmatorul: au prevazut in cazul creditelor cu dobanzi variabile o dobanda mare, variabila, o marja relativ mica, or acuma sunt obligate sa ia un indicator cu o dobanda variabila mica, cum ar fi Libor, sau Euribor, asta este la ora actuala mic si evident ca nu-si pot pune o marja de 5, de 6 ori mai mare decat dobanda variabila. Si atunci ar avea pierderi, intr-adevar, am vazut o estimare facuta parca de Asociatia Bancilor care vorbea de pierderi de sute de milioane de euro si care, normal, ar crea o serie de probleme sistemului bancar", a declarat Stolojan la Europa FM.

Intrebat de FMI "este neaparat de partea bancilor si nu vede lucrurile din ambele parti", liderul PDL a raspuns: "FMI-ul este dator sa apere stabilitatea sistemului bancar, stabilitatea sistemului financiar. El considera ca aceasta recalculare ar pune in pericol stabilitatea sistemului bancar in Romania".

Totodata, fostul premier a mai declarat ca Guvernul se gandeste la o majorare cu 16-18% a salariilor bugetarilor. "O parte din masuri (de austeritate, n.r.) s-au dus, dar nu pana la capat. Vedeti ca si in 2011 continua procesul de reducere a personalului din sectorul public si in consecinta, cele doua obiective pe care si le-a propus Guvernul, pe de-o parte de a reduce fondul de salarii la personal, pe de alta parte, de a disponibiliza resurse mai multe pentru investitii publice, nu se poate realiza de la 1 ianuarie, asa cum s-a gandit. Si atunci s-a ajuns la o formula, in prezent, in care se asigura per total o crestere a fondului de salarii la cei ramasi, care sa ne asigure incadrarea in cele 39 de miliarde de lei, limita agreata cu Fondul Monetar International, dar nu la nivelul a 25 % pe total, ci, din cate am retinut, sunt inca in lucru undeva la 16-18 % si sigur, cu acceptarea acestei idei, care nu inseamna ca economic este cea mai buna, dar din punct de vedere social raspunde la niste necesitati de a mari mult mai mult salariile mici si foarte putin salariile mari", a aratat el. 

 

NewsIn