FMI canta refrenul anilor '90: ori privatizati, ori inchideti

Data publicarii: 02-11-2010 | Actualitate

Intreprinderile de stat monitorizate inregistreaza pierderi in crestere. FMI si CE recomanda ca solutie privatizarea sau lichidarea acestor companii.

Performantele reduse ale intreprinderilor de stat si arieratele, de care sunt responsabile in buna masura aceste companii de stat, sunt principalele motive de insatisfactie a misiunii FMI care ieri si-a incheiat misiunea de evaluare a acordului stand-by cu Romania.

"In domeniul in care evolutiile au constituit o dezamagire este cel ce tine de imbunatatirea performanetelor intreprinderilor de stat. Multe dintre acestea inca inregistreaza pierderi foarte mari si acumuleaza arierate existand putine perspective de remediere", a spus ieri Jeffrey Franks, seful misiunii FMI din Romania. "In cazul unei firme care are pierderi exista trei cai, respectiv reorganizarea, privatizarea sau lichidarea. Nu sunt in masura sa spun care trebuie urmata, nu sunt specialist in asa ceva este treaba ministerelor implicate. Este insa anormal ca an de an aceste firme sa nu isi plateasca facturile si sa nu produca bani", a spus ieri Franks. Potrivit memorandumului tehnic convenit cu FMI pierderile acestor firme trebuie limitate la finele lunii decembrie 2010 la 4 miliarde de lei. Tinta impusa de FMI trebuie atinsa fara ca aceasta sa fie diminuata de subventiile date acestora de stat. Deja, pierderile au ajuns la 7 miliare de lei.
Continuarea in Romania Libera