Liniste pe piata imobiliara. Preturile medii parca au intepenit, iar ofertele au disparut.

Data publicarii: 02-11-2010 | Imobiliare


Conform ultimului raport de monitorizare imobiliara realizat de AnunturiParticulari.ro pentru luna octombrie 2010 se observa cum preturile solicitate de proprietari nu mai scad asa cum toata lumea se asteapta. Statisticile arata scaderi de maxim 15% in ultimele 12 luni.

Evolutia preturilor in luna octombrie
In luna octombrie o garsoniera a fost cotata la pretul de 39.263 Euro, cu un procent de 2% mai scazut decat in luna precedenta. Fata de aceeasi perioada a anului trecut se observa o scadere a pretului mediu solicitat de proprietari de 15%.

Pretul mediu al apartamentelor de 2 camere a fost cotat la valoarea de 60.000 Euro, cu 2% sub pretul din luna septembrie. Raportat la septembrie 2009, pretul este mai mic cu 12%. Apartamentele cu 3 camere se regasesc pe piata cu un pret constant. In luna septembrie un apartament cu 3 camere era scos pe piata la pretul mediu de 86.500 Euro, iar in octombrie la 86.851 Euro. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, scaderea este de 8 procente. Pretul solicitat pentru apartamentele cu 4 camere se invarte in jurul valorii de 110.000 Euro de cateva luni. Fata de anul trecut, acelasi apartament, este mai ieftin cu 10% in medie.

Variatia numarului de oferte

Conform AnunturiParicupari.ro, numarul ofertelor aparute pe piata in luna octombrie sunt in scadere fata de luna precedenta, cu un procent de 17.6%. Numarul ofertelor de garsoniere s-a depreciat cu 8%, iar cel al apartamentelor cu 2 camere, cu 19,5%, fata de luna septembrie. Oferta de apartamente cu 3 camere a scazut cu 19%, iar cea de 4 camere cu 27%.

Evolutie

Teoriile de marketing ne invata modul de constructie al preturilor bazandu-se pe rationamente logice. Piata imobiliara de la noi se pare ca se incapataneaza sa evolueze in mod ilogic. Daca toti specialistii prognozau o scadere a preturilor data in special de scaderea puterii de cumparare, de limitarea creditarii, de cresterea cheltuielilor de intretinere, iata ca piata da dovada de o mare inertie si deocamdata preturile sunt destul de stabile.

Note:
- statistica este valabila doar pentru orasul Bucuresti;
- cand spunem numarul de oferte ne referim la numarul de oferte aparute nou pe piata, nu la toate ofertele existente pe piata;
- cand spunem pretul mediu ne referim la pretul mediu de strigare, cel anuntat initial de proprietar, nu este pretul efectiv de tranzactionare.

Aspecte metodologice:
- se monitorizeaza toata presa scrisa centrala printre care amintim: Romania Libera, Bursa, Anuntul Telefonic, Anuntul AZ, Libertatea etc;
- se monitorizeaza cele mai mari site-uri web cu anunturi imobiliare printre care: anunturiimobiliare.ro, imobiliare.ro, imobiliare.net, bizimobiliare.ro;
- sunt excluse din statistica ofertele agentiilor imobiliare pe baza unei metodologii proprii anunturiparticulari.ro;
- sunt excluse din statistica aparitiile multiple;
- sunt luate in calcul numai anunturile care apar pentru prima data in presa sau pe internet, deci numai ofertele scoase pe piata in perioada monitorizata;
- pretul mediu este calculat pe tot orasul Bucuresti, indiferent de zona.

Comunicat de presa