Basescu anunta ca nu promulga legile privind reducerea TVA si neimpozitarea pensiilor

Data publicarii: 02-11-2010 | Economie
Presedintele Traian Basescu a declarat luni ca va "indrepta" greseala Parlamentului si nu va promulga legile adoptate de Camera Deputatilor prin care TVA-ul la alimentele de baza a fost redus la 5%, iar pensiile sub 2000 de lei sunt neimpozitate.

Presedintele a spus ca legile au ajuns sambata de la Parlament la Cotroceni, pentru a fi promulgate, asigurand ca va "indrepta" eroarea Parlamentului. "Maine ma voi opri asupra lor. Va pot spune ca am avut o discutie in acest sens cu delegatia Fondului si a UE, i-am asigurat ca nu modificam fiscalitatea, ceea ce inseamna ca nu voi promulga legile si imi voi respecta cuvantul", a declarat Basescu, la postul public de televiziune.

Seful statului a reamintit ca s-a declarat impotriva cresterii TVA-ului. "Dar daca a crescut, il lasam acolo, nu incepem iarasi sa umblam la TVA, il mai dam jos, il mai ridicam, il ametim... Cred ca principala noastra nevoie este legata de predictibilitate, nu cred ca va avea efect in reducerea preturilor, cu atat mai mult cu cat legea este prost scrisa", a comentat Basescu.

El a subliniat ca Romania are una dintre cele mai reduse fiscalitati din UE, "absolut suportabila de oricine", referindu-se in principal la cota unica. Presedintele a precizat ca, in discutiile avute cu investitorii straini, acestia nu vorbesc despre scaderea fiscalitatii, ci de asigurarea predictibilitatii, o abordare "complet diferita" de cea a investitorilor romani.

"Nu cred in proiecte care spun «hai sa reducem fiscalitatea ca o sa fim mai putin hoti». Stiti, asta e song-ul pe care-l auzim peste tot", a adaugat presedintele, precizand ca nu a fost de acord nici cu "planul de afaceri" al lui Adriean Videanu in acest sens.

 "Asta a fost si una dintre observatiile care s-au facut si care ne face foarte mult rau: faptul ca nu exista certitudinea respectarii angajamentelor din motivatii politice sau juridice (...) Si se refera si la cele doua legi votate chipurile din greseala... Dupa parerea mea, e greu de explicat o greseala la asemenea dimensiuni. O trimit inapoi s-o reanalizeze, o trimit inapoi pentru ca face rau Romaniei. Eu, ca presedinte, nu lucrez intotdeauna cu majoritati, lucrez cu interesul national in primul rand. In interes national este sa garantam stabilitatea sistemului fiscal romanesc (...) Eu nu-i pot crede atat de naivi, daca dintr-o data au devenit atat de naivi si neatenti, sa probeze cand le vine legea in Camera", a completat Basescu, criticand si reluarea, articol cu articol, a Legii pensiilor in Senat, pe care de asemenea a retrimis-o Parlamentului.

Deputatii au adoptat, in sedinta de plen din 19 octombrie un proiect de lege apartinand PSD si PNL si care stabileste reducerea TVA la 5% pentru alimentele de baza, dar si un proiect de lege care prevede neimpozitarea pensiilor sub 2000 lei, in favoarea legilor votand inclusiv ministrii Ioan Botis si Elena Udrea.

Actul normativ adoptat cu unanimitatea deputatilor prezenti - 290 voturi - vizeaza modificarea Codului fiscal si prevede aplicarea cotei reduse de 5% asupra bazei de impozitare pentru livrarea de paine, carne, lapte, ulei vegetal si zahar, precum si pentru livrarea locuintelor ca pare a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. In punctul de vedere transmis, Executivul a aratat ca nu sustine aceasta initiativa legislativa.

Proiectul, depus la Parlament in 2009, are ca initiatori 56 de senatori si deputati de la PSD, PNL dar si fosti sociali-democrati, in prezent membri ai UNPR, precum Valeriu Steriu. 

 

NewsIn