Romania, pe locul 56 in topul tarilor care si-au imbunatatit reglementarile din domeniul afacerilor

Data publicarii: 04-11-2010 | Afaceri
Romania se situeaza pe locul 56 in clasamentul Doing Business 2011 al tarilor care si-au imbunatatit reglementarile din domeniul afacerilor in ultimul an, cu o pozitie mai jos in comparatie cu anul 2010, se arata intr-un comunicat transmis miercuri de Banca Mondiala.

Potrivit raportului Doing Business 2011, a opta editie dintr-o serie de rapoarte anuale publicate de IFC si Banca Mondiala, Romania a pus in aplicare modificari substantiale ale legislatiei privind falimentul, introducand, printre altele, si o procedura de solutionare extrajudiciara, ceea ce a facilitat abordarea cazurilor de insolventa.  De asemenea, in Romania au fost modificate reglementarile privind autorizatiile de constructie, pentru a reduce taxele percepute in acest sens si timpul necesar obtinerii acestora.

Totodata, in Romania au mai fost operate si modificari cu privire la fiscalitate, introducandu-se astfel o noua cota minima a impozitului pe profit, ceea ce a dus la cresterea impozitelor achitate de multi operatori economici. Domeniile cu cele mai semnificative modificari legislative privitoare la afaceri sunt inchiderea activitatii comerciale, obtinerea autorizatiilor de constructie si achitarea impozitelor (care a devenit mai dificila).

Dintre toate economiile din lume, Kazahstan este statul care si-a imbunatatit cel mai mult reglementarile din domeniul afacerilor in ultimul an, avansand 15 pozitii in clasamentul privitor la usurinta in a desfasura o afacere, ajungand pe locul 59 intre alte 183 de tari. Tadjikistan si Ungaria, si ele aflate printre cele 10 economii substantial imbunatatite, au avansat cate 10 pozitii si, respectiv, sase pozitii.  Cehia a avansat si ea 16 pozitii, ajungand acum pe locul 63.

"Economiile cel mai afectate de criza financiara - in special cele din Europa Centrala - au avut in vedere in ultimii ani reforme legislative, de natura sa faciliteze incercarea IMM-urilor de a se repune pe picioare si de a crea locuri de munca," a declarat Svetlana Bagaudinova, unul dintre autorii raportului.

Jumatate dintre reformele aduse procedurilor de insolventa care au facut obiectul raportului si care s-au produs in ultimul an au avut loc in Europa de Est si Asia Centrala. Masurile care faciliteaza demararea unei afaceri, precum si inregistrarea si achitarea taxelor si impozitelor au fost un numitor comun pentru tarile din aceasta zona. Timp de opt ani la rand, Europa de Est si Asia Centrala au constituit cea mai activa regiune din punctul de vedere al imbunatatirii legislatiei din domeniul afacerilor, pentru operatorii economicii inregistrati in tarile din aceste zone.

Raportul mai arata ca, in ultimii cinci ani, aproximativ 85% dintre economiile lumii au usurat modul in care functioneaza intreprinzatorii locali, printr-un total de 1.511 masuri de imbunatatire a reglementarilor din domeniul afacerilor. Doing Business 2011 prezinta, pentru prima oara, o noua metoda de masurare ce evidentiaza cat de mult s-au modificat reglementarile din domeniul afacerilor in cele 174 de tari, incepand din anul 2005.  Prin astfel de masuri, Georgia a fost cea mai activa la nivel mondial din punctul de vedere al reformarii reglementarilor de afaceri.

Doing Business analizeaza reglementarile care se aplica agentilor economici dintr-o anumita tara pe toata durata ciclului de viata al acestora, inclusiv afaceri si operatiuni noi, comert exterior, fiscalitate si inchiderea unei afaceri. Doing Business nu determina toate aspectele mediului de afaceri care sunt relevante pentru societatile comerciale si pentru investitori. Astfel, Doing Business nu masoara gradul de securitate, stabilitatea macroeconomica, coruptia, nivelul de calificare, sau puterea sistemelor financiare.

Constatarile acestui raport au stimulat dezbaterile economice in peste 80 de tari si a facilitat si aparitia unui grup de cercetare din ce in ce mai mare care se concentreaza pe modul in care reglementarile dedicate societatilor comerciale este legat de rezultatele economice in toate tarile.

Grupul Bancii Mondiale constituie una dintre cele mai mari surse din lume de finantare si de cunostinte pentru tarile in curs de dezvoltare. Acest Grup reuneste cinci institutii inrudite: Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (International Bank for Reconstruction and Development - IBRD), Asociatia Internationala pentru Dezvoltare (International Development Association - IDA), Corporatia Financiara Internationala (International Finance Corporation - IFC); Agentia de Garantare Multilaterala a Investitiilor (Multilateral Investment Guarantee Agency - MIGA) si Centrul International de Solutionare a Litigiilor privind Investitiile (International Centre for Settlement of Investment Disputes - ICSID).

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: