Isarescu: Volumul de creditare va creste usor de tot, dar nu vad aici sperante prea mari

Data publicarii: 05-11-2010 | Finante-Banci

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat joi ca, per total, volumul creditarii va creste foarte usor, dar a transmis bancilor sa nu isi faca iluzii, pentru ca nu vor mai gasi "debusee" comparabile cu ceea ce a fost in perioada 2006-2008 la nivelul creditului de consum si al creditului ipotecar.

"Creditul isi revine incet, depinde si de comportamentul bancilor, care au lichiditati. Principalele semne de intrebare pe care le ridica ei (reprezentantii bancilor, n.r.) se refera la sustenabilitatea evolutiilor din Romania si, nu ascund ca ma intalnesc cu ei, le tremura capul, nu stiu ce sa vada, ce sa creada, sunt derutati. Si trebuie sa le dam dreptate, nu lucreaza cu banii lor, isi asuma niste riscuri, in momentul in care dai un credit trebuie sa fii asigurat ca ii si iei inapoi si, dupa ce ai avut experiente nefericite in ultimii doi ani, devii mai prudent. Per total, creditul isi revine. Speram noi ca intr-o mare masura pe partea corporatiilor si, intr-o si mai mare masura, pe partea care va scoate per total economia din recesiune, anume cofinantarile legate de fonduri europene", a precizat Isarescu.

Acesta nu crede ca exista un camp viabil de crestere a volumului creditarii.

"Personal, eu nu cred ca exista camp viabil de crestere a volumului creditarii, pentru ca populatia care este acceptabila la credit de consum s-a cam imprumutat. In consecinta, bancile sa nu-si faca iluzii, le transmit un mesaj personal, sa nu-si faca iluzii ca vor gasi debusee importante sau, in orice caz, comparabile cu ceea ce a fost in perioada 2006-2008, la nivelul creditului de consum si al creditului ipotecar. Probabil ca volumul de creditare va creste usor de tot, dar nu vad aici sperante prea mari", a mai spus Isarescu.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: