Grupul InterAgro isi construieste centrale electrice de 81 MW, investitie de 72 milioane euro

Data publicarii: 08-11-2010 | Afaceri
Grupul InterAgro si-a planificat investitii de 72 milioane euro pentru construirea unor centrale electrice in cogenerare de inalta eficienta pe platforme industriale situate in diverse zone ale tarii, din Muntenia, Moldova sau Transilvania, cu o putere totala de 81 MW, potrivit unui comunicat.

"Puterea instalata a acestor centrale este calculata la 81 MW, avand o capacitate de producere a aburului de 156 tone/ora. Se estimeaza ca investitiile sa fie recuperate in 3-5 ani de la finalizarea lucrarilor. Scopul realizarii acestor centrale este de a produce energie necesara consumului fabricilor de pe platformele industriale, in conditii de siguranta si eficienta in alimentarea cu energie electrica si termica", se arata intr-un comunicat al grupului InterAgro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae.

In cadrul consortiilor in care InterAgro este finantatorul investitiilor, sunt in curs de realizate centrale electrice in sistem de cogenerare la Bacau (cu o putere de 14 MW si o valoare a investitiei de 12 milioane de euro), la Piatra Neamt (21 MW si o investitie de 16 milioane de euro) si Fagaras (14 MW si o investitie de 12 milioane de euro). Institutul de Studii si Proiectari Energetice (ISPE) a elaborat proiectele, care tin seama de conditiile specifice fiecarui grup de consumatori deservit de aceste centrale.

Grupul preconizeaza totodata ca, in primul trimestru din 2011, centrala de la Turnu Magurele sa intre in probe tehnologice. Aceasta va deservi combinatul Donau Chem de ingrasaminte chimice. Combinatul va beneficia de o centrala electrica in cogenerare de 21 MW, valoarea investitiei fiind estimata la 20 milioane de euro.

De asemenea, in cadrul Grupului InterAgro functioneaza deja doua centrale in cogenerare la Zimnicea, cea mai mare, de 12 MW, deservind fabrica de biocombustibil, acest proiect reprezentand restul investitiei totale al InterAgro de pana la 72 milioane euro in centrale electrice.

"Producerea de energie electrica si termica in aceste centrale este calificata de catre ANRE (Agentia Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei) ca si cogenerare de inalta eficienta, conform legistiei si reglementarilor comunitare si nationale, pentru energia electrica livrata in Sistemul Energetic National. Acest tip de cogenerare scade impactul centralelor termo-electrice asupra mediului si creste eficienta. Energia electrica produsa suplimentar fata de consum se va comercializa pe piata de energie electrica romaneasca", mai informeaza comunicatul.

Potrivit acestuia, constructia centralelor face parte din politica InterAgro de crestere a eficientei energetice, concomitent cu reducerea costurilor, ceea ce are ca rezultat cresterea competitivitatii.

"Acest lucru este in concordanta cu politicile Romaniei si UE in domeniu, obiectivele stabilite referindu-se la scaderea cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de sera, comparativ cu nivelurile din 1990, reducerea cu 20% a consumului de energie printr-o eficienta energetica sporita si cresterea cu 20% a utilizarii energiilor regenerabile, pana in 2020", se mai arata in comunicatul InterAgro.

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: