Isarescu: Romania s-a imprumutat de 2,5 ori mai mult in doi ani anteriori crizei

Data publicarii: 08-11-2010 | Finante-Banci

Romania s-a imprumutat de 2,5 ori mai mult in cei doi ani anteriori crizei decat s-a imprumutat in cei doi ani ai crizei, a declarat duminica, la un post privat de televiziune, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

"Imprumutul de la FMI de 20 de miliarde de euro a fost necesar pentru ca in 2008 am luat 19 miliarde de euro si nimeni nu a stiut nimic, pentru ca a luat sectorul privat, a luat tara. Sectorul privat nu este al altei tari, ci tot al Romaniei", a precizat Isarescu.

Potrivit acestuia, deficitul de cont curent pe care le-a inregistrat Romania in 2007-2008 de 12-14 % din PIB s-a datorat si bancilor care au imprumutat populatia, sectorul corporatist sau IMM-urile.

"Nu se poate spune ca statul a salvat in aceasta perioada sectorul privat cu aceste imprumuturi externe ci ca a salvat cel mult economia sau tara, pentru ca economia s-a obisnuit cu mari intrari de capital - practic aceasta a fost cresterea economica din 2006-2008. Readaptarea economiei la un nivel mult mai scazut al intrarilor de capital se face cu mare dificultate si cu costuri. Se face cu recesiune si cu somaj", a explicat Isarescu.

Acesta a spus ca, desi in anii 2006 - 2008 imprumuturile luate de sectorul privat au fost mult mai mari decat cele pe care le-a luat statul, cele de acum sunt destul de vizibile pentru ca vor fi rambursate de catre stat, cu toate ca si pentru cele anterioare au ramas anumite costuri. Potrivit guvernatorului BNR, Romania nu s-a confruntat cu o criza de iesiri mari de capitaluri, ci cu faptul ca ele nu au mai intrat. "Atunci era criza adevarata daca din Romania ar fi iesit multe capitaluri straine", a explicat Isarescu.

Pentru a evita acest lucru, Mugur Isarescu considera ca este esentiala o coerenta a politicilor macroeconomice.

Sursa: AGERPRES
Ultimele stiri pe BankNews.ro: